Sokan szenvedünk az örökös időhiánytól, és a berögzült napi rutin sajnos gyakorta csak ront a dolgon. Ismerős? Annak érdekében, hogy el ne késsünk a munkából, reggeli után bedobunk egy teát, és mindjárt ugrunk a zuhany alá. Látszólag ártalmatlan, átlagos reggeli elfoglaltságnak tűnik, igaz? Pedig nem is biztos, hogy valóban olyan ártalmatlan.

Forrás: octa.hu
Feltöltő: -pity-
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nem egy észlény aki ezeket összehordja az biztos. Csak egy megjegyzés a reggelizés kihagyása cikkhez, a 6. pont pl ez:

"reggeli étkezéskor a szervezet megkapja a megfelelő energiaellátottságot, s nem kell tartalékhoz nyúlnia."

Magyarul nem kell a tartalékot mobilizálni, nem kell a hájat lebontani, pedig a mobilizálás is ÉS a felépítés is energiafelhasználással jár, ami a fogyás feltétele. Több energiát kell felhasználni mint amennyit elfogyasztunk.

Persze kutya a szervezet, mert először a vércukor esik le, aztán fehérjéket bont (plazmafejérjék elsőbb) és csak aztán nyúl a felhalmozott zsírszövethez ha van rá elég (éhesen töltött) idő.

Ha nincs, mert tkp folyamatosan eszel akkor nem fog zsír lebomlani, nincs szükség ezen végső tartalékenergiaforrás mobilizálására.
-pity-
@Peller Anikó: "Magyarul nem kell a tartalékot mobilizálni, nem kell a hájat lebontani, pedig a mobilizálás is ÉS a felépítés is energiafelhasználással jár, ami a fogyás feltétele."

Nem a zsírt fogja bontani először, hanem a fehérjét. Ezt hívják katabolizmusnak. Ennek a zsírvesztéshez semmi köze.
Peller Anikó
@-pity-: pedig csak ennyit kellett volna elolvasnod,

Persze kutya a szervezet, mert először a vércukor esik le, aztán fehérjéket bont (plazmafehérjék elsőbb) és csak aztán nyúl a felhalmozott zsírszövethez ha van rá elég (éhesen töltött) idő.

A katabolizmus jelentése lebontási folyamatok. Anabolikus = felépítő folyamatok. Mindkettő energiafelhasználással járó enzimatikus folyamatok rendszere. Le kell bontani a szénhidrátokat, fehérjéket és a lipideket. A nukleinsavakat is. Mindegyik katabolikus folyamat értelemszerűen.

Ja és a nyúl itt nem a tapsifülest jelenti, hanem azt hogy a (zsír)lebontást aktiválja. A nyúl a répát aktiválja.
-pity-
@Peller Anikó: Így van, ezért is fontos, hogy ne hagyjuk ki a reggelit (persze itt a megfelelő minőségű táplálékról van szó), hogy ne a fehérje (a gondosan felépített, formás izom) kerüljön lebontásra.
lenn
"5 dolog, amit semmiképp ne tegyél étkezés után"

+1: Ne egyél még.
Mert akkor elhízol, és mindenféle bajod lesz.
Csak gondolj bele:
Sokat költesz kajára.
Aztán sokat költesz fogyókúrára.
Aztán mégaztánabb sokat költesz orvosra.
Aztán mégaztánabb aztán sokat költ a családod az idő előtti halálod miatt temetésre.

Szóval, miután ettél, ne egyél többet, mert csak a pénzt viszi.
Peller Anikó
@lenn: Pontosan így van, jól látod. Csak ez az egyetlen dolog van amit nem szabad tenni étkezés után kedves kövérek. A többi kamu.

Ne egyél ha nem vagy éhas. Ne egyél folyton.

Ha folyton eszel megszűnnek az energiaszolgáltatást végző lebontó folyamatok, a vércukorszintet állandó evéssel tartod szinten (vagy túlszinten) viszont a raktározás végtelen kapacitású és olyan leszel mint a zsírdisznó.

Sajnos már gyerekkorban rontják el a szülők a nevelést és a folytonevő gyermek hamar elhízik. És innen már nehéz a visszatérés, nem tudom miről könnyebb leszokni, a cigiről vagy az evésről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.