Hosszú évek óta ígérgeti, de a jelek szerint most végre meg is valósítja az EU a mobiltelefonos roamingdíjak eltörlését.

Az EU tagállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács keddi ülésén megszavazták, hogy június 15-től az EU állampolgárai valóban a belföldiekkel megegyező feltételekkel telefonálhassanak, sms-ezhessenek és netezhessenek mobilelőfizetésükkel az EU teljes területén.

Június 15-tel megszűnnek a roaming-díjak Európában

Egyetlen kivétel van a szabály alól, az ún. visszaélésszerű használat, amely évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználatot jelent. Ebben az esetben a szolgáltatók nagykereskedelmi árat számolhatnak fel pótdíjként. Ezek amúgy kedvezőbbek az eddigi roamingdíjaknál:

- hanghívásoknál percenként 3,2 eurocent, ~10 forint;

- sms-enként 1 eurocent, ~3 forint

- 1 gigabájtnyi adatforgalomra pedig 7,7 euró, ~2400 forint

pótdíjat számíthatnak fel. Az adatforgalom pótdíjazása ráadásul fokozatosan csökkenni fog, 2022-től már legfeljebb 2,5 eurót, ~800 forintot számolhatnak fel egy gigabájtnyi adatforgalomért a mobiljukat külföldön évi négy hónapnál hosszabb ideig használóknak.

Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételekkel, kötetlenül tudnak majd telefonálni, sms-ezni és netezni

- jelentette be az EU soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere, Emanuel Mallia.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Ki kell lépni ebből a rothadó nyugatból. Ezek még arra sem képesek, hogy emeljék a szolgáltatások árát rezsicsökkentést havi számlákban kimutató reklámmal tűzdelve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.