Szijjártó Péter külügyminiszter egy lengyel lapnak adott interjút, akkor sikerült ezt mondania. 

Egy lengyel lapnak, a Salon24 nevű újságnak adott interjút Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, az interjút Igor Janke készítette, aki 2013-ban önéletrajzi könyvet írt Orbán Viktorról. 

Az interjút a Heti Válasz szemlézte, és cikkük szerint Szijjártó nem tett túl sokat, hogy a lengyeleket megnyugtassa az orosz fenyegetés kapcsán.

Janke a magyar-orosz viszonyra kérdezett rá többek közt, amire a magyar külügyminiszter ezt felelte:

Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre. Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény. A gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Emiatt lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd. Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.

Janke felvetésére, miszerint a lengyeleknek az oroszok fenyegetést jelentenek, a következő volt a válasz:

Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.

A Heti Válasz pár mondatot még kiemelt Szijjártótól.

Nem az én dolgom megítélni Putyint. Ez az orosz szavazók dolga. Amíg ők megválasztják, vele kell együtt dolgoznunk.

A hadseregünk fegyverzetének meghatározó része a szovjet időkből való, ezért természetes, hogy ezek javítását és felújítását orosz cégek végzik.

A szankciók ügyében mindig világosak voltunk: soha nem törjük meg az európai egységet. Amíg az EU fenn akarja ezeket tartani, nem fogunk vétózni. Másrészről viszont folytatnánk racionális vitát a szankciókról. Ha azt kérdezi, van-e értelmük gazdasági szempontból, a válasz az, hogy nem.

Szijjártó még arról is beszélt, hogy Magyarországot azért támadják Nyugatról, mert kicsi és könnyen támadható.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
"Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre."
Első sorban tudni kéne mit jelent fideszül a magyar vagyok.
Ugyanis a magyarok tudta és beleegyezése nélkül titkos szerződéseket kötni külföldiekkel, erősen feltételezhetően saját zsebre, okosban, nem éppen a magyarság érdeke.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bence
Mivel ez az egyedüli menekülési útvonalatok , ti ! nem is tekinthettek úgy rá !
Lepényleső
Akinek a jövője le van zsírozva egy amerikai kisvárosban,annak nem is lehet fenyegetettségi érzése az oroszoktól?
vladimir putin
Da. En lenni nyet ellenyseg.
Megmondom, honnan lopnyi, hogyan.
Ha entolem megprobalni lopnyi, akkor Sziberijaban var egy szep dacsa,
60 ezer negyzetverszta kerttel.
advocat
Ördögvadász! Ha jól értem gondjaid vannak. Azért 1939-ben az oroszok is megtámadták Lengyelországot, ami előtte egy jó ideig nem is volt. Valahogy nagyon megszállták. Talán ezért is félnek tőlük. Meg azért el lehetne menni egy-két lágerbe is. Csak érdekességképpen. Hátha máskép látsz dologokat. Meg meg kellene néhány németet kérdezni, hogy mi is MA a véleményük erről.
Nessy
Könnyű annak "szeretni" Oroszországot, aki részben hiányzott a történelem órákról, részben a világháborút csak elbeszélésekből ismeri.
Sót, a háború utáni megszállás legvadabb éveiről sincs tudomása, lehet hogy az ősei jókor, jó helyen voltak már akkor is.
silber13
@Ördögvadász: Eezek szerinz neked a holokauszt puszta kabaré,tréfa,amit nem kell komolyan venni??A krédód szerint ez meg sem történtt, Igaz??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.