A kínai Eximbank rábólintott a vasútvonal többszáz milliárdos hitelére, Magyarország pedig megveheti a pekingi nagykövetség épületét.

Az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a kínai kormány a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, ami az ázsiai országban a legmagasabb kategória – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Pekingben a közmédiának, az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével folytatott hivatalos tárgyalások után.

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

Orbán Viktor és Li Lo-csiang kínai államfő

A katonai tiszteletadással fogadott Orbán Viktor helyi idő szerint szombat délelőtt megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, Li Ko-csiang miniszterelnökkel, majd a két kormányfő jelenlétében az Országos Népi Gyűlés épületében több megállapodás is született a két ország között.

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

Orbán Viktor és Li Lo-csiang kínai államfő

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök

A tárgyalások és a megállapodások után Szijjártó Péter a közmédiának elmondta: Kínában azokat az országokat tartják számon átfogó stratégiai partnerként, amelyekkel a kétoldalú együttműködésnek a legnagyobb jelentőséget tulajdonítja a pekingi kormány. Értékelése szerint így a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok előtt újabb lehetőségek nyílnak.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy megkapták a Budapest-Belgrád-vasútvonalra a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát, amely 20 éves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat. Ez jó kiindulási alapnak tekinthető, és ha viszonylag gyorsan sikerül lezárni a tárgyalásokat, az őszi Kína-Közép-Európa miniszterelnöki csúcstalálkozóig – amelyet Budapesten tartanak – elkészíthető lesz a tenderkiírás is – tette hozzá a politikus.

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

Kérdésre elmondta, hogy a Budapest-Belgrád-vasútvonal beruházásának összértéke 550 milliárd forintra tehető, a hitelajánlat pedig a teljes beruházási érték 85 százalékára vonatkozik.

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

A miniszter tájékoztatott arról a megállapodásról is, hogy a magyar mezőgazdasági-élelmiszeripari kivitel növelése érdekében tárgyalások kezdődnek a Kínába irányuló magyar gyümölcsexport lehetőségéről, ami a magyar agráriumnak óriási gazdasági jelentőségű lenne.

Megegyezés született továbbá arról – folytatta –, hogy a kínai fejlesztési bank 79 millió dolláros hitel keretében újabb magyarországi projektet, a Wanhua-BorsodChem termelékenységet fejlesztő, környezetvédelmi típusú beruházását finanszírozza.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Sanghaji Aranytőzsde szintén megállapodott, amely alapján a BÉT-en létrejön egy kifejezetten kínai, keleti irányú kereskedést folytató részleg, és a BÉT jelenti majd a Sanghaji Aranytőzsdének a regionális platformot.

A miniszter végül elmondta, hogy – a kínai jogi rendszerhez képest kivételes eljárásban – a magyar állam lehetőséget kapott a pekingi magyar nagykövetség megvásárlására.

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

Rábólintott Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelére

A Kínában tartózkodó magyar delegáció programjának részeként Szijjártó Péter szombat reggel tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a hivatalos megbeszélések után megkoszorúzta a Tienanmen téri Hősök emlékművét.

(MTI)

(Címlapi kép, fotók: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ha viszont az Unió betart neki, akkor '18-ban lemegy számára a nap, mert ha nyerne is a hitelek ellehetetlenítik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Orbán zsákszámra kapja a keleti pénzt, az EU igazán lezárhatná az egyébként is zsebbe folyó pénzeket!!! Az EU vezetőinek nyitott szemmel kéne orbánra tekinteni!!!
verőce21
Már hogyne bólintott volna rá a hitelkérelemre.
Ha valaki ma pénzt kér, úgy megdobják vele, hogy összerogyik.
bakegya
Egye meg a rosseb úgy ahogy van-hogy engedheti ez a sok barom hogy egy ilyen nemzetveszedelmes mocskos rétinéger így tönkrevághasson egy országot-A KOMMUNISTA KÍNA,VAGY PUTYIN NÁLAM EGYRE MEGY...Magyarországot megosztotta,kifosztotta elbuktatja a FIDESS -KDNP BÜDÖSBOGARAK SEREGE.
Zeta
Közép- Europa első eladosodott országa , Kínafelé Magyarország lett .
Olyan szépen eladósitja az országot, hogy senki sem meri majd leváltani. Tényleg csak önmagát lesz képes megbuktatni.
Cicamama55
Ez a koszorúzás egy kötelező protokoll, amolyan tiszteletadás a házigazda felé...Máskor is történt már ehhez hasonló, s erre rákérdezve egy szakértő ezt a választ adta. Amolyan beugró ahhoz, hogy utána békésen tárgyaljanak. Teljesen független az érkező politikus szemléletétől, politikai beállítottságától. A látogatás céljában van a kutya elásva...
fekete
Orban Megnezhette a Kinai Katonai Tisztelettadast! Tanulhatnak belole.Az egesz EU Kinahoz,
me'g csak kozel sem johett! Merkel az aki aratt az EU-ban,es ingyen dolgoztatt. Kina sem csinal
tobbett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.