Az együttműködő Európa a legjobb biztosíték arra, hogy a múlt háborús és totalitárius szörnyűségei már ne ismétlődhessenek meg – jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök vasárnap a nyugat-csehországi Terezínben a második világháborús náci terror áldozatairól szóló megemlékezésen.

"Itt Terezínben tudjuk a legjobban megérteni a béke értékét és azt, hogy milyen veszélyes a társadalom megosztása, a nemzetek és az emberek egymás ellen uszítása" – vélekedett Sobotka. "Ennek tudata, remélem már mélyen bennünk gyökerezik és ennek alapján bízom abban, hogy képesek vagyunk megkülönböztetni a jót és a rosszat" – tette hozzá a cseh kormányfő, aki beszédében embertelennek minősítette a náci ideológiát.

A megemlékezésen számos prágai nagykövetség diplomatái is részt vettek. Magyarországot Ertsey Katalin titkár képviselte.

Terezín a 18. század végén a monarchia katonai erődjének épült és a poroszok elleni védelemre szolgált. Az egykori Nagy Erőd területe jelenleg a város területe, míg a Kis Erőd ma nemzetközileg számon tartott fontos holokauszt-emlékhely. Évente mintegy 270-290 ezer látogató keresi fel.

A II. világháború idején a terezíni Kis Erődben, amelyet a náci Németország munkatáborként működtetett, összesen mintegy 144 ezer zsidó fordult meg. Többségük, mintegy 118 ezer az auschwitzi megsemmisítő táborban végezte. A tábor melletti Gestapo-központban mintegy 30 ezer embert kínoztak halálra. Terezínben 1100-1200 magyarországi zsidót is fogva tartottak, kétharmaduk szintén Auschwitzban végezte.

A terezíni náci koncentrációs tábort a Vörös Hadsereg egységei szabadították fel 1945. május 9-én.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.