A magyar utcanévtáblák leszerelésébe, illetve a kétnyelvű utcanévtáblák román nyelvűre cserélésébe kezdett szerdán a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.

A hivatal alkalmazottai a város Kolozsvár felőli bejáratától a városközpontig vezető Dózsa György úton láttak neki a magyar utcanév eltávolításának.

Az eset kapcsán Vass Levente parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosvásárhelyi szervezetének elnöke tett közzé tiltakozást. Közösségi oldalán a képviselő fényképeket is közölt a magyar feliratokat eltávolító munkásokról. Vass Levente emlékeztetett rá: a Dózsa György utcában 2014-ben kerültek fel kétnyelvű utcanévtáblák, és az akkori ígéretek szerint ezek kihelyezése csak az első lépés volt az utcanevek kétnyelvűsítésében. A megígért folyamat azonban nem folytatódott. Az egynyelvűsített utcanévtáblákon Dózsa György neve Gheorghe Dojaként szerepel.

Szigeti Enikő, a marosvásárhelyi utcanevek kétnyelvűsítéséért évek óta küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) vezetője az MTI-nek elmondta: a több mint öt kilométer hosszú Dózsa György úton 2014-ben Peti András akkori RMDSZ-es alpolgármester fellépése következtében jelent meg pár kétnyelvű utcanévtábla. 2016 áprilisában és májusában azonban a sugárút teljes hosszán kétnyelvűsítették a táblákat. Ekkor nem egyazon táblára került a román és a magyar utcanév, hanem a román utcanévtáblák alá vagy mellé azonos kivitelezésű magyar táblák is kerültek.

Szigeti Enikő városházi forrásokból arról értesült, hogy a polgármesteri hivatalt a prefektus utasította a táblák kicserélésére. Elmondta, a városházán kedden iktatták a prefektus átiratát. Ennek tartalmát azonban a civil aktivista a gyermeknapi munkaszünet miatt nem tudta megnézni.

Az MTI által csütörtökön megkeresett Nagy Zsigmond, Maros megye alprefektusa nem tudott arról, hogy Lucian Goga prefektus ilyen tartalmú átiratot küldött volna a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalba.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A törvény azonban csak a településnevek és az intézménynevek többnyelvű kiírásának a kötelezettségét írja elő, az utcanevekről nem rendelkezik. Románia azonban 2008-ban olyan formában ratifikálta az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartáját, amelyben vállalta, hogy a hagyományos kisebbségi helyneveket is használja, amelyek mellett – szükség esetén – a hivatalos elnevezéseket is feltünteti. A charta szakértői a 2012-ben készített Románia-jelentésben külön kitértek arra, hogy a helynevek alatt nemcsak a településnevek értendőek. Konkrét példaként említették, hogy nem elégséges az utcák román megnevezése után odaírni a magyar "utca" szót, az utca nevét is ki kell írni a kisebbség nyelvén.

Marosvásárhelyen a kivándorlási hullámot kiváltó 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Veleda: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/01/semjen.jpg
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/03/semjenolosz.jpg
Semjén Zsoltnak 2013. március 15-­én Kézdivásárhelyen, már sikerült lovon bevonulnia. A nemzet (lóháton is legsikeresebb) vadásza azt mondta: 2015 a magyar nemzetpolitika talán legsikeresebb éve volt. És ha valaki, ő biztosan tudja. Az összes program “zökkenő nélkül működik” Kőrösi Csoma Sándortól Petőfi Sándorig. A diaszpóra magyarsága (IS) meg van mentve. Az is, amelyik nem is diaszpóra. Arról filozófált, fontos, hogy a magyarság nemcsak kulturálisan, de anyagilag is meg tudjon maradni a saját szülőföldjén. Mert az a politika, amit Semjén Zsolt képvisel (ha a romániai magyar érdekképviselettel kapcsolatos köpönyegforgatást nem is vesszük figyelembe), egyetlen méltányolható eredményt nem tud felmutatni azzal kapcsolatban, hogy az elcsatolt nemzetrészek valóban közelebb kerültek volna a nyelvhasználattal, magyar iskolákkal, autonómiákkal kapcsolatos problémáik megoldásához. A környező országokban pillanatnyilag ugyanolyan biztos léptekkel
folyik tovább az asszimiláció, mint a Fidesz kormányzása előtt. Járulékos veszteségként
most már legalább a levegőben is tapintható a magyarországi magyar lakosság utálata
a határon túli magyarok iránt. És viszont.
foter.ro/attachment/0018/17468_csoportkep.jpg
Ők nem a Kozmikusan Univerzális Egységes Világtudat egyházának főpapjai, hanem a
háromszéki Árkoson 2014. október 4-­én tartott IV. Székelyföldi vadásztalálkozó résztvevői.
Semjén Zsolt annyira sikeres, hogy lassan beledöglünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Igen !!??? Ebbe persze sehol sincsen az UNIO !!Miért van az hogy mindenütt tiszteletben tartják,és mi is a kisebbségeket/akik persze többségben vannak annak ellenére hogy a Román kormányok erőszakkar keverték el a Magyarokat a Románokkal/Csak ott nem ,annak ellenére,hogy nagy pénzeket is adományoz kormányunk nekik. Mi alkalmazzuk a két nyelves faluneveket ,de más országok is .Persze a Románia Erdély nélkül egy senkiházi ócska cigányság lenne!!Ehhez a Magyarság letaposásához a mindenkori Román kormányok óriási erőket rendesen latba tettek ! Mi meg csak osztjuk nekik a pénzeket !! A kormány vak ebben is ! Nem tiltakozik soha sem !!!
Equus
nézzük a tényeket. és azok, bizony makacs dolgok:
- Folyamatosan fogyó népessség mellett, folyamatosan növekvő kisebbségi hányad. (Ne legyen mellébeszélés: az improduktív cigány kisebbség folyamatosan növekvő lélekszámáról beszélek, falvak teljes elcigányosodáról, a kültéri növénytermesztés lassú feladásáról a terménylopások miatt... lehetne még sorolni)
- Cigány mentalitást felvevő poltikusaink, akiknek érdem a közösségi vagyon lopása. (Miattuk is olyan az állam rendszere, ami a XIX., de inkább a XVIII. sz-ra hajazik) Ami miatt épeszű ember lécet vesz és letapos.
- Ebben az észveszejtő 27 évben voltak lehetőségek, de a pénzre éhes, botcsinálta jogászpoltikusok ellopták a néptől. Most nincs perspektíva.

Miról is beszélünk? Nemzetről, ami felélte a múltját, jövője nincs már. Még 30 év és
"... jõni fog, ha jõni kell,
A nagyszerû halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sûlyed el,
Népek veszik körûl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny ûl."
Eladott Ország
@nevemnick: Nem ér rá a műkeresztény Plagizált Zsóti, mert a szálkeresztet nézi a nemzet lóháton is legsikeresebb vadásza lóháton.
Nessy
@Equus: Csak tudnám, miért ez az idézet jutott estembe nekem is , már nem előszőr az elmúlt években. Köszönöm!
Gyuri Géderről
Nyugodtan jöjjenek Orbánra és a fideszkdmp - re szavazni erdélyi magyarjaink.
Ha még nem volt velük ki b...va, akkor majd Orbán vezetésével, huszár Zsolti közben járásával, a fideszesek alájuk vernek.
Nem véletlen ami ott történik. Ez még csak a kezdet.
Equus
@Nessy: 16.49 tudod, igyexem a magam hovatartozását önmagamban is tisztázni. Rémisztő, h minél mélyebbre ásom magam a magyar állam- és jogtörténetbe annál inkább csak az önsorsrontó tevékenységet találom. Nem a Csemegi-kódexre vagy a Hóman-Szekfű féle dolgokra gondolok elsősorban, hanem úgy általában az egészre.

Siralmas, és mintha most lenne vége...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.