Mike Pence amerikai alelnök egy hétfő esti gálavacsorán ismét hangsúlyozta az Egyesült Államok NATO iránti elkötelezettségét.

A díszvacsorát a washingtoni Ritz-Carlton szállodában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tiszteletére adták, aki Montenegró NATO-csatlakozási dokumentumainak átadási ünnepsége alkalmából vendégeskedik az amerikai fővárosban.

Ünnepi beszédében az amerikai alelnök leszögezte: "ne essünk tévedésbe, elkötelezettségünk a NATO iránt megingathatatlan". Majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a jövőben is vállalja kötelezettségeit valamennyi szövetségese iránt. "Az egyikünk elleni támadás valamennyiünk elleni támadást jelent" – fogalmazott, a NATO alapító szerződésében foglaltakra utalva.

Beszédében az alelnök az észak-atlanti szövetség további bővítésének lehetőségét is sejteni engedte. Hangsúlyozta: "ha a jövőt fürkésszük, nem tekinthetünk csak befelé, a NATO ajtajának mindig nyitva kell maradnia". Kiemelte továbbá, hogy a NATO ma ugyanolyan fontos szervezet, mint létrehozásának idején, hetven évvel ezelőtt volt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.