Kövér László házelnök Sanghajban járt, ott találkozott gazdasági szereplőkkel, valamint egyetemistákkal és még egy magyar kiállítást is megnézett a múzeumban.

Ahogy Magyarország az Európai Unió és Közép-Kelet-Európa kapuja Kína számára, úgy a 24 millió lakosú és a világ legnagyobb forgalmú kikötőjével rendelkező Sanghaj lehet Kína kapuja hazánk számára, hiszen kereskedelmi forgalmunk 40 százaléka már most Sanghajon keresztül bonyolódik

- mondta Kövér László azon a megbeszélésen, amelyet Csin Csü-cuj (Jin Ju-cui) asszonnyal, a Sanghaji Népi Gyűlés elnökével és Hszü Kun-linnal (Xu Kunlin), Sanghaj polgármester-helyettesével folytatott a kínai nagyvárosban.

Erről Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Kövér László úgy fogalmazott: nagy örömünkre szolgál, hogy Budapest partnerének tudhatja Kína legdinamikusabban fejlődő területét, Kína gazdasági, kereskedelmi és innovációs központját. Ezen felül Pécs és Szeged is testvérvárosa Sanghaj egy-egy kerületének.

Közös feladatunk, hogy a baráti politikai kapcsolatokat felhasználva és a soha nem látott mértékű gazdasági és kulturális együttműködést a jövőben megtöltsük még több tartalommal, és még intenzívebbé tegyük

- emelte ki az Országgyűlés elnöke.

Úgy vélte, hogy a Magyarország külgazdasági érdekeivel egybeeső Egy övezet, egy út program, valamint a Közép- és Kelet-Európa országai, illetve Kína között létrejött 16+1-es együttműködés mindehhez kiváló keretet teremt. Magyarország reményteli várakozással tekint ez utóbbi együttműködés őszi budapesti csúcstalálkozója elé. A magyar törvényhozás pedig teljes mértékben támogatja a kormány keleti nyitás politikáját, és ezen belül a gazdasági, kulturális, turisztikai együttműködésben rejlő további lehetőségek kiaknázását.

A jövőbeni együttműködés záloga a következő generáció, ezért is tölt el megelégedéssel, hogy a kínai fiatalokban megvan az érdeklődés Magyarország iránt, hiszen a most kidolgozandó együttműködési lehetőségeknek ők lesznek a megvalósítói

- mondta a házelnök, amikor látogatást tett a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, ahol a tavaly megalakult Magyar Tanszék diákjaival és tanáraival, valamint ösztöndíjas magyarországi egyetemistákkal találkozott. Kövér László úgy fogalmazott, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára fiatal kínaiakkal és magyarokkal beszélgetni, akik elsajátítva a másik nép nyelvét, megismerve annak kultúráját, a jövőben tovább fogják erősíteni a két ország kapcsolatait és barátságát.

Megbeszélésein Kövér László külön kiemelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 65 sanghaji egyetemistának felajánlott Hudec ösztöndíjat, amely a Besztercebányán született és az első világháború után Sanghajban letelepedett Hudec László magyar építészről kapta nevét, aki a város 1920-as, 30-as évekbeli arculatát meghatározó épületeit tervezte, amelyek közül 65 ma is áll és védettséget élvez.

Az Országgyűlés elnöke Magyarországon befektető sanghaji üzletemberekkel is találkozott a dél-kínai városban, akiket arra kért, hogy bátorítsák üzleti partnereiket és ismertessék meg velük a magyarországi lehetőségeket, mivel Magyarország az Európai Unió tagjaként a közép-európai régió legdinamikusabban fejlődő országa.

A magyar delegáció tagjaként jelen lévő Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára külön megbeszélést folytatott a China Eastern légitársaság vezetőivel egy közvetlen légi járat beindításáról, amely mind a turista-, mind pedig az üzleti utazásokat fellendítené Budapest és Sanghaj között.

Kövér László ellátogatott a Sanghaj Múzeumba, ahol megtekintette a Magyar Nemzeti Múzeum június elején megnyitott, Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században című kiállítását, amely több mint 150 eredeti műtárgyat tár a kínai közönség elé, hogy bemutassa, miként éltek az arisztokrata családok tagjai az elmúlt négyszáz esztendőben, a késő középkori és újkori Magyarországon, hogyan viszonyultak a Habsburg uralkodóházhoz. A 215 éves Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei színe-javából válogatott, hiszen a magyar, sőt a régió múzeumai közül is elsők között mutatkozik be saját anyaggal és kutatással a kínai metropolisz kiemelt intézményében.

Az Országgyűlés küldöttsége Sanghajból Hongkongba és Makaóra utazik.

(MTI)

(Címlapi kép: Kövér László és Csang Tö-csiang a kínai törvényhozás elnöke;

Fotó: MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
"Az Országgyűlés küldöttsége Sanghajból Hongkongba és Makaóra utazik."
Remélem, azokról hosszabb cikk is lesz, esetleg könyvet is megjelentethetne róla az MTI. Ez túl rövid volt, úgy olvastam volna még. :)
Jozefina
Ezek tényleg meghülyültek valamennyien!!!???
Sanghajba a kikötőbe elszállítani bármit, nem hiszem, hogy olcsóbb, mintha Hamburgba, vagy netán Fumeba szállítanák!!
Igaz ezek nyugaton vannak és a rablóbandának a kelet kell.
Hát ilyenekért kell elkergetni valamennyit!!
Sámannus
@cs.n.: Egy kis Dubai és Szingapúr is jöhetne, ha már arra járnak.
Sámannus
Remélem többen vannak, mint az ülésterembe és viszik a ringyókat is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.