Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta a pénzügyi szabályozás lazításáról szóló törvényjavaslatot.

A jogszabály tervezetét 233:186 arányban fogadta el a képviselőház – egy kivétellel valamennyi republikánus politikus megszavazta –, de életbe léptetéséhez még a szenátusnak is meg kell szavaznia.

A törvény a 2008-ban kitört jelzáloghitel-válság és nyomában a bankrendszer csaknem teljes összeomlása után elfogadott, az előterjesztőiről elnevezett Dodd-Frank-törvény szigorú banki szabályozásának előírásait lazítaná. Az annak idején Christopher Dodd és Barney Frank demokrata párti törvényhozók által előterjesztett – majd 2010-ben elfogadott – javaslat a többi között szabályozta például a másodlagos, vagyis tőzsdén kívüli értékpapírpiacot, szabályozói jogköröket adott a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottságnak (CFTC), maximalizálta a bankok kitettségét más társaságok értékpapírjaiban, korlátozta az államilag garantált betétekkel rendelkező bankok kockázatos befektetési tevékenységeit.

A most elfogadott törvényjavaslat ezeken a szabályzókon lazítana, továbbá korlátozni tervezi a pénzügyi fogyasztóvédelemmel foglalkozó hivatal jogköreit és hatalmát.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke a voksolás utáni tájékoztatóján az amerikai gazdasági fellendítés egyik kulcskérdésének nevezte az új törvényjavaslatot. Álláspontja szerint ugyanis a Dodd-Frank törvény ugyan jó szándékú megfontolások nyomán született, de mivel túlszabályozta a bankszektort, következményeiben rendkívül káros volt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.