A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem 60 százaléka azt szeretné, ha Theresa May miniszterelnök távozna tisztségéből, miután a csütörtökön tartott választáson a párt elveszítette abszolút parlamenti többségét.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló online politikai fórum és bloghonlap széles mintájú felmérést végzett a párttagság körében. A vizsgálat szombaton ismertetett eredménye szerint a véleményt nyilvánítók 59,48 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy Theresa Maynek le kellene-e mondania. A válaszadók nem egészen 37 százalékának volt az a véleménye, hogy May maradjon a kormányfő.

A végleges adatok szerint az előrehozott parlamenti választáson a konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 főt.

Az előző, 2015-ös választásokon a Konzervatív Párt 330 képviselői helyet szerzett, és frakciójának létszáma 17 fővel haladta meg az összes többi alsóházi pártcsoport együttes létszámát.

Theresa May a választási eredmény ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget.

A DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

A konzervatívok nem lépnek formális koalícióra a DUP-val, hanem eseti, szavazásonkénti megállapodásokkal próbálják majd elérni a többséget az alsóházban.

A konzervatívok és a DUP együttműködésének megakadályozását célzó felhívást, amely a change.org petíciós portálon jelent meg péntek este, szombat délutánig 470 ezernél többen írták alá, és az aláírások száma percenként több százzal gyarapszik.

A felhívás szerint a DUP törvényi diszkriminációt akar bevezetni az LGBT-közösség tagjai ellen, az abortusz teljes tilalmát kívánja, és bűnözőkké akarja nyilváníttatni azokat, akik terhességmegszakítást kérnek, és azokat is, akik a beavatkozást elvégzik.

A petíció szerint a DUP mindemellett támogatná a halálbüntetés újbóli meghonosítását is.

A DUP-val kötött együttműködési megállapodás Theresa May "gusztustalan kísérlete" arra, hogy hatalmon maradhasson, ezért a kormányfőnek le kell mondania – áll a felhívásban.

Szombaton azonban Theresa May két vezető tanácsadója, Fiona Hill és Nick Timothy jelentette be lemondását. Ők voltak a kormányfő Downing Street-i stábjának társvezetői, és nem hivatalos értesülések szerint a konzervatív frakció tagjai követelték Maytől, hogy távolítsa el őket, ellenkező esetre kilátásba helyezték a pártvezetőváltási folyamat elindítását.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@karma1: Ez a sok hülye mindig csak azt próbája meg kitalálni mitől lenne ő személy szerint népszerűbb.

Pedig csak normális dolgokat kéne tenni, például normális emberekkel körülvenni magukat. Hohóó, csak ez ellenjavallt mert azok egytől egyig veszélyesek a pozíciómra.

Tehát hülyékkel veszem körül magam és ti meg le vagytok szarva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Szegeny oregasszony,... O akart lenni a masodik Vaslady - hat meg az arnyeka se lett... Azt az egyet lehet csak benne dijazni, hogy a legpocsekabb idoben vette at a kormanyzast, a Brexit vegrehajtasa elott, amikor nala sokkal tapasztaltabb, ertelmesebb ferfiak is tanacstalanok...
Viszont a baloldali Corbyn lenne a masodik oriasi tevedes, es ezt nem engedheti meg ketszer egymasutan ez a megtepazott angol parlament...
Peller Anikó
@karma1: Ez a sok hülye mindig csak azt próbája meg kitalálni mitől lenne ő személy szerint népszerűbb.

Pedig csak normális dolgokat kéne tenni, például normális emberekkel körülvenni magukat. Hohóó, csak ez ellenjavallt mert azok egytől egyig veszélyesek a pozíciómra.

Tehát hülyékkel veszem körül magam és ti meg le vagytok szarva.
Equus
Nem semmi ez a DUP... ez vmi fasiszta párt vagy vmi ultrakonzervatív? Ezek közel olyan hülyék, mint a harrach péter mélts. Ezekkel szövetségre lépni... az már igazi politikai öngyilkosság. A Brexit meg gazdasági.
Ördögvadász
@karma1: hát miért, gyüttment? És ki fogja megakadályozni? A nép? Oh...
Washington a világ közepe, gyüttment. London a második, a harmadik meg Párizs.
És? Hát nem egyeduralom van? A radikális cionista-elit uralma alatt élünk, gyüttment.
Még te is!, a gyarmaton.
relatív
Igen, az angol rendszer - elveszítve gyarmatait, de nem tudni ezen túllépni, és a birodalmi máz húzza őket - nehezen ( sehogy sem ) egyeztethető össze az EU kereteivel, míg azok nélkül nem létezhet ...

Így mid belső-, mind külső ellentmondásaitól sújtva nehezen tudnak a továbbiakban változtatás nélkül tovább lépni, csak a problémáik sokasodása várható bármilyen döntésük után IS !

Ez a mostani - mint a korábbi népszavazási - szavazási tévelygéseik IS mind a probléma megoldásának keresését - kétségbe esve - szolgálta, de rossz úton, mint az további küszködésüket látva egyértelmű !
terlasz
Teréz anya nagyot koppant! Talán a gerince is megroppant?
troll6
Tök feleslege volt az elődjét meneszteni! David Cameron jobb volt 6 évig! Ez az utolsó közel egy év egy kalap sz*r!!!
relatív
Anglia mindenképpen valamiféle - egyértelmű, hogy milyen - gyökeres váltásra érett. Manapság igen távol van Európa szárazföldi részétől, és nem csak távolságban.

Ha valaki volt ott, és ' élvezte ' azt a sok eltérést Európától - a bal-kormányos baloldali közlekedéstől a különálló hideg-melegvíz csapokon át a mértékegységek kuszasága...stb. - megérti, hogy a nem távoli ország mennyire távol van tőlünk.

Ennek a helyzetnek ' lecsengése ' az a bizonytalanság mely az elszakadási torzóhoz vezetett, amit meg IS bánt a többség. A hogyan tovább - láthatóan - még sokáig napirenden lesz a szigetállamokban !
Eladott Ország
nepszava.us/fordul-a-kocka-mar-brexit-is-megbukott/
Elveszítette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott parlamenti választásokon, ezzel a Brexit tárgyalások is bizonytalanná váltak, a Brexit-ellenes mozgalom újra megerősödhet. Theresa May még nagyobb többséget akart szerezni, s azt is elveszítette ami volt. Nyilvánvaló, hogy ez választási vereség, még ha a többség megmarad, akkor is.
Rég nem látott erősödést produkált a baloldal, a Munkáspárt kevés híján akár kormányra is kerülhetett volna. A konzervatívok kisebbségi kormányzásra kényszerülhetnek a Munkáspárt lehetséges partnereivel szemben. Úgy néz ki, hogy a Brexit ellenfelei többségben lesznek, s így nem lesz könnyű a Brexitet levezényelni, bárki is váltsa May-t, akinek ezek után le kell mondania, mert a szándékait leszavazták.
verőce21
Az emberek sorozatban mondanak nemet a populizmusra, és olyan "nagyszerű" államférfiakat ajándékoznak a világnak, mint Emmanuel Macron, Mark Rutte vagy Justin Trudeau. Ők még tiszteletben tartják az emberi jogokat és kellő elszántsággal aggódnak a globális felmelegedés miatt...
verőce21
Theresa May-t nem kell félteni. Igaz, a brit miniszterelnök súlyos hibát követett el. De nem az előre hozott választások kiírásával, hiszen pártja egy hónappal ezelőtt még magabiztos fölénnyel vezette a népszerűségi listákat.
A kormányfő a kampány során követett el súlyos hibákat. Ellenfeleit lenézte, a televíziós vitákon nem vett részt, a Manchestert és Londont megrázó terrorcselekményekről pedig azt hitte, hogy azokból ő húz politikai hasznot, hiszen a Konzervatív Párt mindig is a szigort és a rendet képviselte.
Theresa M. nincs sokkal rosszabb pozícióban most sem, hogy megkezdje a tárgyalásokat Brüsszellel és a többi EU-tagállammal Nagy-Britannia kilépését illetően. A luxemburgi politikusok, az egykori belga miniszterelnökök, a balliberális pártok eddig sem voltak a britek jóakarói, és most sem lesznek azok. Dörzsölik a tenyerüket, keselyűkként leselkednek Nagy-Britanniára. Alig várják, hogy szétmarcangolhassák.
Pedig ezek a kárörvendő keselyűk a válságok igazi vesztesei. Csak nem akarnak tudomást venni róla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.