James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok "nem áll győzelemre Afganisztánban".

A Pentagon vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán fejtette ki álláspontját kedden.

A tárcavezető leszögezte, hogy a vesztésre álló afganisztáni helyzeten nemsokára változtatni fognak. Azt ígérte, hogy várhatóan július közepén terjeszti elő az új afganisztáni stratégiát. Ugyanakkor elismerte: a tálibok "most erősödőben vannak". James Mattis bejelentette: a 2018-as pénzügyi évre 33 milliárd dolláros pluszköltségvetést kért a kongresszustól. Hozzátette: a Pentagon a 2019-2023 közötti időszakra 3 százalék helyett várhatóan 5 százalékra tervezi növelni a költségvetését.

Szíriáról szólva a miniszter leszögezte: minden szükséges intézkedést meghoz az ottani amerikai katonák védelme érdekében. Hangsúlyozta, hogy a szíriai kormánybarát erők elleni csapásokat "önvédelemből" hajtották végre az elmúlt hetekben.

A szenátusi meghallgatáson részt vesz Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Dunford leszögezte, hogy a Katar és az egyes arab államok közötti feszültség nem érinti az amerikai katonai hadműveleteket. "Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, s mivel valamennyi féllel kiváló kapcsolataink voltak, ez lehetővé teszi számunkra a szabad mozgást Katarból és a Katarba" – szögezte le Dunford, utalva a katari fővárostól, Dohától nem messze eső al-Udeid légibázisról indított hadműveletekre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. A Pentagon a múlt héten ugyanezt erősítette meg, hozzátéve azonban, hogy a feszültség elmélyülése és hosszútávú fennmaradása veszélybe sodorhatja a terrorszervezet elleni fellépést.

Közben a katari amerikai nagykövet asszony bejelentette, hogy távozik Dohából. A külügyminisztériumban ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy Dana Shell Smith nyugdíjba vonul.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Most nem azért, de mennyit is nyertek meg???
Equus
kijafaszom hívta Szíriába az önjelölt sheriffet? És mi történik, ha a szírek beélesítik az SZ 400-asaikat? Idióta amerikai mindenképp háborúra vágyik? Úgy tesz, minth az ISIS ellen harcolna, közben a szíriai legális kormány ellen igyexik...

Nem volt elég Vietnam?
qxy
Volt egy Vietnámi barátom aki harcolt is annak idején és el mondta.Nem meg ölni, sebesíteni. Ketten viszik, három nem harcol.egyszerű, logikus, és olcsó.
amcsik meg mindenre fel voltak készülve. csak a dzsungelre, a tengerhez, a sivataghoz, nem.
wagabund
'A védelmi miniszter szerint az USA nem áll győzelemre Afganisztánban"

Afganisztánban lehetetlen keménynek lenni...az afgánok otthon vannak, jaj a betolakodónak...

ez a tanács ingyé vót.
Foxley
Meg az Isis el akarja foglalni Szaud- Arábiát. Micsoda hir.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.