Aleksandar Vucic köztársasági elnök megnevezte utódját a miniszterelnöki székben. Választása a sajtóhírek szerint Ana Brnabić-ra esett, aki nyíltan leszbikusnak vallja magát. A Balkánon történelmi mérföldkő a döntés.

Az AFP értesülései szerint Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök megnevezte utódját a miniszterelnöki poszton. 

Választása Ana Brnabić-ra esett, aki nyíltan leszbikusnak vallja magát. 

Ana Brnabić tavaly lett a Vucic-kormány tagja, ő volt az első kormánytag Szerbiában, aki nyíltan vállalta, hogy saját neméhez vonzódik.

Vucicot, aki akkor még miniszterelnök volt, megkérdezték, hogy mit szól Brnabić másságához, mire a 444 cikke szerint így felelt:

Elmondtam neki, hogy az egyetlen dolog, ami érdekel, az a munka, amit el tud végezni.

Szerbiában ő lehet az első női miniszterelnök, aki ráadásul nyíltan leszbikus.  Ez azért számít nagy dolognak, mert az országban még mindig sok a homofóbiából elkövetett támadás, a Belgrádban megrendezett Pride-ok közül sokat szétvertek az ultrák az előző évtizedben.

Azért kell új kormányfőt és kormányt kinevezni, mert Aleksandar Vucic miniszterelnökként indult az áprilisi elnökválasztáson, és megnyerte azt, így kormányfő nélkül maradt Szerbia. A kormányfőt a szerb jogszabályok szerint az államfő kéri fel kormányalakításra, majd a kormányfőjelöltnek be kell mutatnia új kabinetjét és programját. A kormány megválasztásáról végül a parlament szavaz.

Noha Vucic látszólag a nagyobb mozgásteret biztosító kormányfői széket adta fel az államfői tisztségért, a közbeszédben elhangzott találgatások szerint az új kormányfő csak báb lesz Aleksandar Vucic kezében, aki továbbra is a szerb belpolitika legfőbb irányítója marad. Mivel az új államfő nem mondott le a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki pozíciójáról, a törvényhozásban pedig az SNS-nek van a legtöbb képviselője, így a szerb politika gyeplőjét továbbra is ő tartja a kezében.

Vucic ígéreteit kell teljesítenie

Az új miniszterelnöknek azokat az ígéreteket is teljesítenie kell, amelyeket még Aleksandar Vucic tett. Ilyen például a nyugdíjak és a bérek emelése, az alkotmány módosítása, az európai integráció és a gazdasági reformok folytatása, a Koszovóval fenntartott viszony rendezése és az igazságügy reformja. Mindazonáltal nem biztos, hogy minderre lesz ideje Ana Brnabicnak, a sajtóban megjelent találgatások szerint ugyanis jövő tavasszal, a belgrádi önkormányzati választással egy időben ismételten előrehozott parlamenti választást is tarthatnak a nyugat-balkáni országban.

Ana Brnabic 1975-ben született, egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végezte üzleti tanulmányok és marketing szakon. 2001-ben tért vissza Szerbiába, és különböző nemzetközi cégek tanácsadója volt, főleg helyi önkormányzatok fejlesztésével foglalkozott. 2016 augusztusában Aleksandar Vucic új kormányában a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium vezetését bízták rá.

Erről a pozícióról most le kell mondania, és a tervek szerint új kormányát és programját a jövő szerdáig ismerteti, ugyanis június 23-án lesz a szerb elnök hivatalos beiktatási ceremóniája, amelyen a tervek szerint már az új kormány megválasztott tagjai is részt vesznek.

(AFP, 444, MTI)

(Címlapi kép: Youtube)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
"Elmondtam neki, hogy az egyetlen dolog, ami érdekel, az a munka, amit el tud végezni."
Ez a lényeg, hogy milyen a szexuális irányultsága, irreleváns. Mit számít, ha nem törvénybe ütköző?
"a közbeszédben elhangzott találgatások szerint az új kormányfő csak báb lesz Aleksandar Vucic kezében"
Nálunk pont fordítva van, az elnök a kormányfő bábja.
verőce21
Nahát, ezek tényleg felzárkóznak Európához. Egyenesen a hollandok mögé. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.