Összesítette az Europol a tavalyi, az Európai Unió területén elkövetett terrortámadásokat, amelyekben 142 ember vesztette életét. A rendőri szervek 1002 embert tartóztattak le.

Tavaly az Europol adatai szerint az Európai Unió 8 tagországában 142 terrortámadást jelentettek. Ebbe a számba beleszámolták a meghiúsított és sikertelen támadásokat éppúgy, mint azokat, amik áldozatokat követeltek. 

Az összesítés több mint fele, 76 eset az Egyesült Királyság területén esett meg (sikertelen/meghiúsított/áldozatokat követelő terrortámadás összesen).

A jelentésben szereplő térkép (narancssárga: támadások; kék: letartóztatások):

1002 embert tartóztattak le tavaly az Unióban terrorizmus miatt

Franciaországból 23, Olaszországból 17, Spanyolországból 10, Görögországból 6, Németországból 5, Belgiumból 4, míg Hollandiából egy esetet jelentettek.

Az Europol összesítése szerint tavaly ezekben az esetekben összesen 142 fő lelte halálát, és 379-en szenvedtek sérüléseket. 

A legtöbb halottat dzsihádista merényletek követeltek

A jelentés szerint bár több a nem a dzsihádizmushoz köthető terrortámadás, ugyanakkor a sérültek és halottak többsége olyan merényletekben volt érintett, amelyeket a dzsihádizmushoz köthető terroristák követtek el. A tavalyi 142 halálos áldozatból 135-en olyan támadásokban veszítették életüket, mely a dzsihádistákhoz volt köthető.

Tavaly a támadások 40 százalékát robbanóeszközökkel követték el. Az utóbbi években egyre inkább a nők és gyerekek, mint célpontok felé fordul a terrorizmus Európában.

A terroristák egyharmada 25 évnél fiatalabb

2016-ban 1002 embert tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatban az uniós tagországokban, a legtöbb letartóztatott a dzsihádizmushoz volt köthető, a számuk egyre növekszik az utóbbi három évet tekintve. A letartóztatott terroristagyanús személyek egyharmada (291 az 1002 főből) 25 éves, vagy annál fiatalabb volt. Minden negyedik letartóztatott nő volt.

A dzsihádista terrorizmus mellett anarchista és szélsőbalos terroristákat is elfogtak, de jellemző volt az etno-nacionalista és szeparatista terrorizmus is.

A jelentést innen lehet letölteni.

(Címlapi kép: Rendőrök a londoni terrortámadás másnapján a helyszínen – MTI/AP/PA/Dominic Lipinski)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.