Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával – jelentette ki a kínai védelmi minisztérium egyik képviselője a Channel News Asia szingapúri hírtelevíziónak nyilatkozva.

 Az interjú részletei vasárnap kerültek adásba. Csou Bo a nemzetközi biztonsági együttműködésért felel a kínai védelmi tárcánál. Elmondta, hogy korábban sokrétű volt a kapcsolat és a véleménycsere Észak-Koreával, de ez a nullára csökkent, ami a "mindenki számára ismeretes okok miatt történt".

Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával

(Fotó: STR/KCNA via KNS/AFP)

Szavai szerint Peking "szolidáris a nemzetközi közösséggel abban, hogy szükséges tiszteletben tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait a Phenjannal kapcsolatos kérdésekben".

Hozzátette, "Peking a lehető legérthetőbben Phenjan tudomására hozta azt az álláspontját, amely szerint Észak-Korea érdekelt abban, hogy megkezdjék a Koreai-félszigetet mentesítését az atomfegyverektől és szavatolják a régió biztonságát".

Csou Bo szerint ugyanakkor számtalan ok miatt nagyon kaotikus a helyzet a térségben, többek között az észak-koreai kísérleti rakétaindítások miatt a Dél-Korea déli részén hadrendbe állítandó THAAD amerikai rakétavédelmi rakétarendszer következtében is.

A kínai védelmi tárca képviselője abban bízik, hogy sikerül megoldást találni ezekre a kérdésekre. Kifejtette: Észak-Korea közvetlen kapcsolatokat szeretne teremteni az Egyesült Államokkal, Kína pedig igyekszik ezt segíteni. Példaként említette a korábban Phenjannal Pekingben folytatott hatoldalú tárgyalásokat, amelyben részt vett az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Oroszország is.

A helyzet összetettségét mutatja, hogy Moszkva és Peking július elején közös nyilatkozatban felszólította Washingtont, azonnal állítsa le a THAAD rakétavédelmi rakétarendszer hadrendbe állítását Dél-Koreában. Az Egyesült Államok szerint a rendszerre – amelyet már szeptemberre hadrendbe akarnak állítani – az észak-koreai rakétafenyegetés miatt van szükség. Oroszország és Kína viszont azt állítja, hogy ez csak ürügy, az Egyesült Államok az ázsiai katonai infrastruktúráját akarja vele bővíteni, de azt kockáztatja, hogy felborul a térségben a stratégiai erőegyensúly.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Még kerül pár ország élére cezaromániás vezető, aztán kezdődhet újra az evolúció a papucs állatkától!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Akko most a kis vezér egy kicsit szarban van. Gondolom lesi a drónokat a levegőben!!??
Csizmás Kond
...ez csak színjáték.
Amíg fejlesztett addig segítették és most hogy már atomhatalom lett megjátsszák a korrekt világfit.
Nessy
Még kerül pár ország élére cezaromániás vezető, aztán kezdődhet újra az evolúció a papucs állatkától!
elnyomott
Nem hiszek egyiknek sem. Kína is mást mond és mást csinál, meg a nagy medve is.
justhpeter
Össznemzeti béketerv: atomot csak nekem, s míg a többiek rettegnek rendben lesz a világbéke. Aztán mindenki csodálkozik, hogy rajta nem múlott.
Eladott Ország
"Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával". Igen, papír alapon.
cs.n.
"Észak-Korea közvetlen kapcsolatokat szeretneteremteni az Egyesült Államokkal"
Hát igen, végül is egy interkontinentális rakéta eléggé közvetlen kapcsolatot jelent.
wagabund
"Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával"

az egyik amcsi műhold(vagy több is) ott áll a határ felett és éjjellátó kamerával figyeli, amint az éjszaka leple alatt bonyolódik az export-import...persze erről senki nem fog tudni...mi sem..
nezelodo
Nem lepődne meg senki, ha a fű alatt üzletelnének, a derék törökök is vették az olajat az iszlám államtól, miközben az elkötelezettségüknek megfelelően immel-ámmal harcoltak ellenük. Le is lőttek egy orosz MIG 29-st, amikor kiszúrta az olajszállító konvojt, Törökország felé tartva. Lehet, hogy ezért a dafke főnökünknek nagyon szimpik?! Csak mit mond a Putinkának erről, mer neki is hazudni?
r2d2
Kurva szarul mutat középen az a beteg kovászos uborka! Kim Dzsong Un(lak) már de nagyon...
nezelodo
Nem vagyok az erőszak híve, de az ilyen Kim Dzsong félék kiiktatása lehet, hogy sok életet megkímélne.
wagabund
@nezelodo: akkor erőszakmentesen kellene megoldani..a hogyanon asszem sok titkosszolgálat is töri a fejét(meg ott még vagy húszmillió éhező)
nezelodo
@r2d2: Lehet, szegény pilótát a típus tévesztésem már nem zavarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.