Az elefántok amúgy jó úszók, de nem ennyire.

Szokatlan jelenséget szúrt ki a haditengerészet egy járőrhajója a nyílt vízen, Sri Lanka partjaitól közel 16 kilométerre, Kokkilai város magasságában: meglepetésükre egy elefánt sodródott az óceánban. Bár a vastagbőrű emlősök jó úszók, az állat valószínűleg nem így tervezte az utat, a szakemberek szerint egy part menti áramlat kapta el és sodorta ki a nyílt vízre, ahol közbeavatkozás nélkül már nem sokáig húzta volna – számolt be az elefántmentési akcióról a The Guardian

A járőr riasztására gyorsan a helyszínre érkeztek a helyi vadvédelmi egységek és egy nagyobb haditengerészeti hajó, és 12 órás megfeszített munkával sikerült az állatot hevederek segítségével biztonságosan rögzíteni és a szárazföldre vontatni, ahol szabadon engedték.  

Avinash Krishnan, az A Rocha állatvédelmi csoport szakértője szerint bár "nagyon jó úszók, és az se szokatlan, hogy a parttól több mint 15 kilométerre úszó elefánttal találkozhatunk", azért a bevatkozás valószínűleg nem volt felesleges: "Nem tudnak így hosszú távokat megtenni, mert ezzel nagyon sok energiát égetnek". És bár vastag a bőrük, mégis érzékeny: ha túl hosszan ázik a sós vízben, csúnyán felmaródhat.

Az állat ormányát a magasba tartva próbált levegőhöz jutni, amikor a járőrök kiszúrták, és ebben segítségére volt különleges, az emlősök közt egyedülálló felépítésű tüdeje is, amely a víz alatti és víz feletti nyomáskülönbség-változást is jól tudja kezelni. Nyilván nem véletlen: az elefántok genetikailag ugyanis távoli rokonai a különleges tengeri emlősöknek, a tengeri teheneknek.  

Címlapfotó: Pixabay/Andy Bay CC0

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
na... ezt kellene csinálni az összes migránccsal
nyanya001
Szegény jószág már nagyon kimerülhetett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.