Ezzel Rex Tillerson amerikai külügyminiszter értékelte a Trump-elnökség első fél évének külügyi munkáját.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban újságírók előtt kedden azt hangoztatta, hogy az amerikai-orosz viszony még tovább romolhat. Az amerikai diplomácia vezetője a külügyminisztériumban tartott tajékoztatón értékelte a Trump-elnökség első hat hónapjának külügyi munkáját – számolt be róla az MTI.

A tárcavezető leszögezte: az Egyesült Államok és Oroszország viszonya mélyponton van, a hidegháború vége óta a legmélyebb ponton, "de még ennél rosszabb is lehet". A viszony "továbbra is jelentős mértékben feszült" – fogalmazott, majd később is megismételte, hogy "a helyzet rossz és tovább súlyosbodhat". Hozzátette: "ezt látjuk most".

Amerikai-orosz viszony: rosszabb, mint a hidegháború idején, és ez még nem az alja

A külügyminiszter kifejtette: az elmúlt hét történései nyomán felmerül a kérdés, hogy vajon ez a viszony romlóban van-e vagy megőrizhető bizonyos mértékű stabilitás és kidolgozható módszer arra, hogy a fennálló nézetkülönbségek ne vezessenek nyílt konfliktushoz. Tillerson feltette a kérdést, de megválaszolatlanul hagyta.

Tillerson bejelentette, hogy a hétvégén Manilában a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországainak találkozóján megbeszélést folytat majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. "Úgy gondolom, hogy ő legalább annyira szeretné megkísérelni a kapcsolatok felmelegítését, mint amennyire én" – hangoztatta a miniszter.

Rex Tillerson fontosnak tartotta felhívni az újságírók figyelmét arra, hogy a kormányzat nem pártfogolta a kongresszusi szavazást az Oroszország ellen hozott új szankciókról. "Világosan megmondtuk, hogy álláspontunk szerint ez nem segíti erőfeszítéseinket, de hát ez az ő döntésük" – mondta, utalva a kongresszus mindkét házában elsöprő többséggel megszavazott szankciós csomagtörvényre, amely Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen fogalmaz meg új szankciókat. A külügyminiszter leszögezte: tudomása szerint Donald Trump elnök elfogadja a kongresszus döntését. Tillerson ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy Donald Trump aláírja és ezzel törvényerőre emeli a törvénycsomagot, hanem úgy fogalmazott: "minden jel arra mutat, hogy aláírja majd a törvényt".

Fotó: Getty / Win McNamee

Címlapfotó: AP / Evan Vucci

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Yoda69: Ha ez a két cezaromániás vezér megbolondul, meg csatlakozik É.Korea is, akkor annyi a világnak. Megoldódik a menekült probléma!
Csak félő, hogy szokás szerint megint a rossz oldalra állunk! Bár azt hiszem, ott már nem lesz hova állni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Lassan az egész világ vezetőinek SZÍNVONALA a mi POLITIKAI KALANDORUNK mentális szintjét követi!
-
A Viki pedig két szék között a földre huppan lassan, de biztosan!
.
AJJAJ FEKETE VONAT!
Equus
@papa.49: Papa! Kellene pár hasonló gondolkodású ennek a nyüves kis országnak a vezetői közé, mint Te vagy. Nyilván nem így állnának a dolgok...
papa.49
@Equus: Kösz, én soha nem leszek abban a helyzetben, hogy odakerüljek, én egy kisember vagyok aki nem alkudott meg az elvei ellenére soha, esetleg tanáccsal tudok segíteni, ha szükséges,meg az élettapasztalattal !!!
Sokszor kimondom azt amit gondolok, és sokszor rá is faragtam már erre !!!
Jozefina
Ez az amerikai - orosz viszony talán egy figyelem elkerülő manőver, hiszen egyik fél sem szeretné, ha kiderülne az orostok beavatkozása az USA választásokba. És ezzel akarják a közvéleményt és főleg az amerikaikakat trump mellé állítani. politika-politika...
sokanvagyunk
Nem kellene újra meg újra viszonyt kezdeményezniük egymással, mindegyik élje békésen saját életét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.