Legyen már vége a szájkaraténak, mielőtt eldurvul - foglalható össze a német kancellár és Martin Schulz kancellárjelölt közös üzenete. Valóban létfontosságú volna a higgadt diplomáciai beavatkozás, mielőtt Trump és Kim Dzsong Un atomháborúba hergelik egymást és a világot.

Angela Merkel német kancellár és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje is békés megoldást sürget Észak-Kora és az Egyesült Államok konfliktusának rendezésére – számolt be róla az MTI. 

"Eljött a diplomáciai beavatkozás ideje a katonai eszkaláció megakadályozására"

Merkel pénteken bírálta a szembenálló felek közötti éles hangvételt. Szerinte sem a kijelentések élességének fokozása, sem a katonai beavatkozás nem jó válasz. Inkább a békés megegyezésre való igyekezetet szorgalmazta.

Martin Schulz a konfliktus megoldására az iráni atomegyezményhez hasonló diplomáciai megállapodást javasolt. "Talán egy hasonló szerződéssel Észak-Koreában is el lehetne érni a nukleáris fegyverkezés korlátozását" – mondta az SPD politikusa.

Hozzátette, eljött a diplomáciai beavatkozás ideje a katonai eszkaláció megakadályozására. Ehhez pedig meg kell hallgatni az ENSZ biztonsági tanácsában jelen lévő minden ország javaslatát.

Mi az az iráni atomegyezmény?

A 2015-ben megkötött iráni atomegyezményről évekig zajlottak a tárgyalások. Az iszlám köztársaság és a hat nagyhatalom – Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – között született megállapodás célja annak biztosítása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Cserébe a nagyhatalmak megszűntették az Irán ellen bevezetett gazdasági szankciókat, kivéve a fegyver- és a rakétaszállítási embargót.

Csendben az oroszok is készülődnek

Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet – idézi az MTI a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó Viktor Ozerovot, az orosz parlament (duma) felsőházának szenátorát, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának korábbi elnökét.

A szenátor szerint az orosz hadsereg figyeli az Észak-Korea körül kialakuló helyzetet, és fokozott megfigyelés alatt tartja azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

Ozerov felhívta a figyelmet arra, hogy a légvédelem feladata Oroszország területének a védelme arra az esetre, ha az észak-koreai rakéták célzó rendszerében hibás koordinátákat táplálnának be, ugyanis – mint fogalmazott – "a tévedés valószínűsége ebben az esetben meglehetősen nagy".

Ozerov szerint Oroszországot nemcsak Észak-Korea lépései, hanem az Egyesült Államok esetleges válasza is a védelmi intézkedések fokozására készteti. Az orosz légvédelem egységei azonban visszatarthatják az amerikaiakat attól, hogy hathatósabb lépéseket tegyenek – jelentette ki Ozerov.

Donald Trump amerikai elnök kedden "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat, később azonban két egymást követő Twitter-üzenetben visszafogottabban nyilvánult meg. Phenjan szerdán közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

Ennek kapcsán Ozrov úgy fogalmazott: Trump reakciója érthető és jogos, a világon egyetlenegy országnak sem engedhető meg, hogy katonai csapással fenyegesse meg a másikat. A szenátor véleménye szerint egy hasonló helyzetben bármelyik másik ország is így reagálna. Ezzel együtt az pozíció, amelynek alapján Phenjan tárgyal, csak a helyzet romlásához vezet, mivel "a zsarolás sohasem vezethet elfogadható eredményekhez" – tette hozzá Ozerov.

Oroszországot nyugtalanítja, hogy Észak-Korea nem a nemzetközi joggal összhangban viselkedik, amivel kivívja az Egyesült Államok érthető válaszreakcióját, ráadásul ez a meglehetősen "forró" pont az ő, mármint Oroszország határai közelében található – jelentette ki a szenátor.

Megy a hergelés

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető az elmúlt hetekben egyre fokozódó intenzitással hergeli egymást az atomháború felé. Donald Trump természetesen Twitteren  hőzöng: pár napja úgy fogalmazott, hogy "ha kell, tűzzel-vassal" fellépnek az észak-koreai veszély ellen, majd csütörtökön úgy fogalmazott: "ha megtámadnak minket vagy a szövetségeseinket, olyan dolgok fognak velük történni, amiket el sem tudnak képzelni".

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség erre válaszul közölte, Phenjan augusztus közepéig elkészíti a két amerikai támaszpontnak otthont adó Guam elleni rakétatámadás tervét, és ezután csak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető döntésétől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

Péntek reggelre természetesen Trump is reagált minderre: "Katonai arzenálunk csőre töltve készen áll, arra az esetre, ha Észak Korea valami butaságot csinálna. Reméljük, Kim Dzsong Un más utat választ!".

Eközben a háttérben folyamatosan tárgyal egymással az USA és Észak-Korea, bár konkrét eredményekről egyelőre nem tudni. Vélhetően még nincsenek is, ezek a megbeszélések inkább egy későbbi, komolyabb tárgyalást alapozhatnak meg) – írja az APNews alapján az Index. Amerikai oldalról Joseph Yun nagykövet, észak-koreai részről pedig a diplomata Pak Song Il vesz részt az interakcióban, amit "New York-i csatornának" hívnak. Ezen kívül egyelőre nincs egyéb hivatalos diplomáciai kapcsolata a két országnak egymással, mivel még mindig ellenségnek számítanak, Yun az egyetlen amerikai diplomata, aki kapcsolatban áll észak-koreai kollégáival.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iluminati
Lehet, hogy hülye vagyok de nem Észak-Koreával van baj???!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Tudtam, hogy hülye ez a vén tyúk. Pedig elmehetett volna már a vizidisznóhoz és lebeszélhette volna a kardcsörtetésről meg hogy ne fejlesszen annyi atomrakétát mert akkor ő (a banya) mindenféle békés megoldást fog sürgetni. És amennyire ijesztő ez majd azt mondja a napközis, hogy jó akkor hülye voltam, bocs, nem kell több atom.
verőce21
Jó lenne akkor, ha Merkel felajánlaná a közvetítő szerepét.
Manhattan
@Peller Anikó: Itt a valódi koreai helyzet egy ismerősöm tollából, aki Koreában is él. lenolaj.hu/2017/08/11/eugenia-s-lee-a-koreai-helyzetrol/
wagabund
Na, pont ez az alkalmatlan nő fogja összebékíteni az acsargó feleket.

Ahelyett, hogy itt az unijóban tenné jóvá a borzalmas hibáit..
iluminati
Lehet, hogy hülye vagyok de nem Észak-Koreával van baj???!!!
elnyomott
A cikkíró fejenállva írta ezt a cikket?
Nem Dél- hanem Észak -Koreáról van szó. Bár mindegy, a cikk is igénytelen, meg sok olvasó is.
Úgyhogy no comment.
simmering73
Már tegnap is késő lett volna az atomnak.
papa.49
@elnyomott: A ,,csikkíró,, megint tökrészeg volt !!!
huKKK
Angela először otthon sepregessen, ne a szomszédok ügyeibe kotyogjon bele.
Peller Anikó
@Manhattan: jó a cikk, köszi. Remélhetőleg nagy az igazságtartalma, már ami a disznóól - kártyavár életképességét ecseteli.
a helység kalapácsa
Féltik, mi?
Már megint nem attól féltek, akitől igazán kéne,
"Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani!"

"és az igazság szabadokká tesz titeket."
Nem ismeritek az igazságot, és ezért nem vagytok szabadok - és ezért féltek.

A félelem bére...
Nessy
Az oroszoknak még sok elfekvő fegyverük van? Belejöttek az erőszakos fellépésbe! Ukrajnába sikerült polgárháborút kirobbantani,a Krim félszigetet annektálták,Szaud Arábiát lassan porrá bombázzák, kell valami új célpont! Ha Amerika, és É.Korea háborúba kezd, abból világháború lehet. Fene tudja, nekem egy elég volt, sőt sok is!
verőce21
Azzal természetesen egyetért mindenki, hogy békés rendezés kell.
Jó, hogy amerikának olyan sok fegyvere van, így most beindíthatja a pénznyomdáját, hogy kitömje É-Koreát pénzzel. Ezért csinálja ezt a kisUn.
szep napot
Ha megoljuk a kim jong unt akkor mit kezdenek a 20 millio agymosott ehezo eszak koreaival, akiknek 90% meg laptopot sem latott eleteben. Kb a 80 as evek szinvonalan elnek. Pyongyang egy mesterseges "sziget" ahol a kivaltsagosok elnek.
Hagyjak eszak koreat beken. Senkit nem zavarnak. Vagy netan olajat talaltak ott es ezert akar usa egy kis demokraciat odavinni.
Peller Anikó
@szep napot: nyilván az lenne a legjobb ha hagynák megrohadni, de valószínűleg aggódnak a nukleáris kardcsörtetéstől, lehet joggal. Egy diktatúrának ha már nyomorban tartja a népét mutatnia kell valamit, hát ez a dagadt azt találta ki, hogy atommal fenyegeti Amerikát. És a Trumppal itt melléfogott, mert ő vélhetően nem illuminátus hanem egy cowboy aki könnyen előkapja a coltot.

A dagi meg megy a maga útján, robbantgatja azt a néhány rakettát meg atomot ami van neki és mutatja az ő dicső népének, hogy lám sakkban tartjuk a yenkit, megvédjük az országot a Sorostól, meg az Úniótól, meg az ördögtől mert nagyon nagy hősök vagyunk.
1magyar
mérkell talán azt javasolná, hogy Venezuela lakossága költözzön Amerikában békésen és tartsák el őket ott?
Ahogyan ezt velünk is teszi.
silber13
@Peller Anikó: nagyon nagy hasonlóságot érzek a koreai agadt sárga kani és pár ezer km-el távolabb,egy Európában élő szintén hájas vezír beteg gyú szövegei közöt. Csakamíg a ferdeszemű rakétákkal, nukleáris izékkel fenyegetőzik, addig az európai, szintén mélynövésű, szimntén széthízott, beteg agyra valló üres frázisokat puffogtat. Alapvetően gyáva, berosáló egyed mindkettő!
cikicakk55
Szegény Merkel. Nem is tudja ki az Észak- Koreaiak vezetője. Ha tudná,hogy az a ribizlifejű annyi ésszel van megáldva,mint egy óriás csecsemő,akkor nem tenne ilyen agyatlan javaslatokat. Az a kretén nem is tudja,hogy amivel játszik és aminek olyan boldogan tapsikol,az igazi rakéta és nem elemmel működik. Annyit kéne csak tenni,hogy a dadáját megkérni,hogy a reggeli tejbepapiba cukor helyett ciánt tegyenek. Egy idióta tart rettegésben egy egész országot.
cikicakk55
@Manhattan: Elolvastam és most még vilásosabb számomra,hogy ha itt háború lesz,akkor azt nem a túlkoros óvodás provokálja ki,hanem a politikusnak teljesen alkalmatlan,üzletembernek kiváló azélfújta hajú Tramp. Mi a francért nem volt neki elég,hogy a zsebében van a fél világ pénze? A politikát bízza arra aki ért is hozzá. Jó,tudom,nálunk sincs az ész és a tudás, a hozzáértés a toppon,de ha a csuti olyan gazdag lenne mint a vörös mikulás,lehet már nem akarna Ő sem többet kockáztatni. Trampot már nem érdekli a pénz. Ő lopni már nem akar,Ő konkrétan a titulusra hajtott.
silber13
@cikicakk55: Szerintem a csúti hippopotamuszt a mérhetetlen hatalom éhség, a patologikus cezarománia vezérli.
cikicakk55
Teljesen ivazad van,de a csutinak még kell a lóvé is. Tramp nagyobb biztinságban van. Ő már a hatalomra hajt csak. Csutinak túl. sok éhes pofát kell még betömni ahhoz,hogy biztonságba tudja magát. Szinte egész Európától kihúzta már a gyufát. Nagyon messzire kell a hhoz menekülnie,hogy biztonságba érezhesse magát. Ahhoz meg sok sok milliárd még.
papa.49
@cikicakk55: A mi szerencsénk meg az hogy hazánk csak egy porszem még az Unióban is, se gazdasági, se katonai hatalomnak nem nevezhető !!!
huKKK
@papa.49: Azért tűnik így, mert eltitkoljuk gazdasági és katonai potenciálunkat. Kérem, segítsen Ön is letagadni.
Addig jó, amíg ki nem derülünk;
@cikicakk55: 08:10
Azok, akik behatóan tanulmányozták a személyét, gyermekkorától követik, mást mondanak. Nem buta, sőt. Éppen ez vele a legnagyobb probléma - állítják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.