Robert E. Lee konföderációs tábornok két ük-ükunokája is elutasítja a fehér felsőbbrendűségben hívőket és a nácikat. Szerintük nem kellene a felmenőjük neve mögé bújniuk.

A konföderációs tábornok, Robert E. Lee két leszármazottja is elítéli a hétvégén a Virginia állambeli Charlottesville-ben történt erőszakos cselekményeket, melynek során többen megsérültek, és egy szélsőjobbos az ellentüntetők közé hajtott autóval, aminek következtében egy 32 éves jogásznő meghalt. 

A zavargások azért törtek ki, mert a helyi városvezetés el akarta távolíttatni Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát a városból. Ezt a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok és a neonácik nem fogadták el, tüntetést szerveztek a szobor megmentésére, de az egész egy hatalmas szélsőjobbos Pride-jellegű felvonulásba csapott át, ami miatt megjelentek az ellentüntetők is.

A konföderációs tábornok két leszármazottja, Robert E. Lee V és testvére, Tracy Lee Crittenberger a Newsweek című lapnak mondták el, hogy nem akarják, hogy az ilyen értelmetlen bűncselekményeket végrehajtó csoportosulások felmenőjük neve mögé bújjanak, és felhatalmazva érezzék magukat az erőszakra. 

Nincs helye a gyűlöletnek

- tette hozzá Robert E. Lee V.

A Huffington Postnak egy másik leszármazott, egy távolabbi unokaöcs fogalmazott úgy, hogy megszakadt a szíve, mikor látta, hogy a családi szimbólumukat a gyűlöletkeltő csoportok használják. 

Az ük-ük unokaöcs és az ötödik Robert E. Lee abban is egyetértett, hogy felmenőjük szobrát tényleg el kell távolítani a közterületről, és inkább egy múzeumban kellene elhelyezni.

Robert E. Lee V és testvére egy közös nyilatkozatban azt is írták, hogy felmenőjük sosem tolerálna olyasfajta gyűlöletkeltő szavakat, mint amiket a neonácik, a Ku Klux Klán és fehér felsőbbrendűséget hirdetők használnak. Épp ezért megkérik ezeket a csoportosulásokat, hogy ne használják fel a konföderációs tábornokot a gyűlöletkeltő cselekményeik igazolására és fedezésére. 

(Vice)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 2.0/Flickr/Evan Nesterak)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

almalibre
A szobrokat nem kell eltávolítani, ledönteni, azok a történelem részét képezik (lehet büszkén tekinteni rájuk, vagy szégyenkezni miattuk).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.