Egy zártláncú kamera vette fel, amint a furgon nagy sebességgel a sétálók közé csapódik. Azóta kiderült, a később Cambrilsban is támadást végrehajtó, ott lelőtt terroristák egyike vezette.

Az ATV szúrta ki az El País videóját, ami a barcelonai Erótica Múzeum egyik zártláncú kamerájának felvételéből készült. A múzeum egyik termének ablaka épp a Ramblára néz, s látható, ahogy a furgon nagy sebességgel a sétálók közé csapódik.

A barcelonai terrortámadásnak 14 halálos áldozata és 130 sérültje van, utóbbiak közt egy magyarral. A barcelonai főkonzulátus szerint neki a karja tört el. Az államtitkár kiemelte: a főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el.

Nem kerülhetőek el az ilyen merényletek

Habár Spanyolországban az elmúlt években nem volt példa terrortámadásokra, a csütörtöki, 14 halálos áldozatot és mintegy 130 sebesültet (köztük egy magyart) követelő barcelonai gázolás ráébresztette az embereket arra, hogy nem teljesen védettek a merényletekkel szemben – írta a spanyol média pénteken.

Egyes sajtóorgánumok szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az elmúlt 13 év legbrutálisabb spanyolországi támadásának számító csütörtöki gázolásos merényletet éppen Katalónia autonóm közösség székhelyének, Barcelonának szívében követték el.

Az El Público című spanyol internetes lap szerint az elmúlt hónapokban kiéleződtek az ellentétek a katalán kormány és a spanyol belügyminisztérium között, mert a katalán rendőrség továbbra sem fér hozzá a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés elleni Központi Hírszerzés adataihoz és forrásaihoz. Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter egyebek között azt sem engedélyezte a katalán rendőrségnek, hogy tagja legyen az európai uniós rendőri együttműködést koordináló Europol szervezetnek.

A La Vanguardia című katalán napilap úgy véli, a barcelonai hatóságok egyszerűen nem tanultak a nizzai, a berlini, vagy például a londoni merényletek példájából. A La Vanguardia szerint "nehéz megérteni", hogy a terroristák által újabban több európai merénylet során alkalmazott gázolásos módszer ellen a helyi hatóságok miért nem tudtak legalább néhány, az autók behajtását megakadályozó oszlopot vagy akadályt kihelyezni a Barcelona egyik legforgalmasabb, a turisták és helyiek körében is az egyik legnépszerűbb La Rambla sétálóutca különböző részeire.

A nemzetközi sajtó szerint a csütörtöki támadás jelképesen a nyugati életmód ellen elkövetett merénylet volt. A spanyol média közben arra figyelmeztet, hogy a barcelonaihoz hasonló merényletek elkerülése vagy kivédése nem lehetséges teljesen.

Az El País című spanyol lap szerint a terrorizmus tudatosan választja ki ellenségeit, és most egy olyan várost választott, amely szinte egyedülálló módon biztosít nyitott, demokratikus és sokszínű teret az emberek számára, a radikalizmus célja pedig pontosan ennek a térnek a lerombolása.

Spanyolországban utoljára 2004-ben követtek el terrortámadást: néhány perces eltéréssel tíz pokolgép robbant a főváros pályaudvarain és vonatokon. Ez volt minden idők legvéresebb terrortámadása. A robbantásokban közel kétszázan haltak meg, és csaknem kétezer ember megsérült.

Az El País szerint az, hogy 2004 óta először most csütörtökön fordult elő terrortámadás az országban, részben a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat munkájának köszönhető, ugyanakkor azt is mutatja, hogy ők sem képesek mindig minden esetleges merényletre felkészülni. A napilap szerint fontos, hogy az emberek ne veszítsék el bizalmukat a hatóságok iránt, a hatóságoknak pedig szorosabb együttműködésre és a szervei közötti nagyobb információcserére van szükség, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a csütörtökihez hasonló további esedékes terrortámadásokat.

Az El Mundo című napilap spanyol szakértőkre hivatkozva azt írta: az elmúlt időszak megfigyelései alapján megállapítható, hogy Katalóniában a többi autonóm közösséghez képest lényegesen gyorsabban terjed a radikális dzsihadista eszme. Ennek egyik oka az, hogy az átlagoshoz képest több muszlim él Katalóniában, és a helyi mecsetek nem tartoznak a hatóságok felügyelete alá. "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy Barcelona, a fővárossal, Madriddal és az észak-afrikai exklávékkal, Ceutával és Melillával egyetemben egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt irányzatának számító szalafizmus követőinek a száma" – írja az El Mundo.

A lap szerint ugyanakkor a folyamathoz azok a katalán politikusok is hozzájárulnak, akik "inkább Katalónia Spanyolországból való kiválásával foglalkoznak" ahelyett, hogy a közbiztonsággal törődnének.

A legtöbb spanyol újság egyetért abban, hogy a fájdalmas tragédia ellenére Spanyolországnak nyitott országnak kell maradnia és továbbra is aktívan ki kell vennie a részét a terrorizmus és a barcelonai merényletet (is) magára vállaló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcból.

A terrorista "gyilkosoknál és az őket támogatóknál is hangosabban kell hirdetnünk azt, hogy nem fogják elérni céljaikat, nem hajolunk meg előttük, és minden áldozatért visszavágunk, folytatjuk a harcot" – írta a La Razón című napilap kommentárjában.

A barcelonai gázoló a Cambrilsban lelőtt terroristák egyike

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője és elkövetője, Moussa Oukabir a Cambrilsban pénteki hajnalban lelőtt öt terrorista egyike – jelentette péntek este több spanyol sajtóorgánum.

Több újság is azt írja, hogy ezt a rendőrségen is megerősítették, de hivatalos közleményt erről egyelőre nem adtak ki.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
""Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy Barcelona, a fővárossal, Madriddal és az észak-afrikai exklávékkal, Ceutával és Melillával egyetemben egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt irányzatának számító szalafizmus követőinek a száma" – írja az El Mundo."

És mi a hír?
fekete
Ezek a Bika gyilkolok,ezek egy sem normalis.Minek kell az EU-nak ezek a moslekok?
Peller Anikó
@fekete: azért mert az európai társadalmak az elmúlt 8 vanév alatt annyira elhülyültek. hogy képtelenek megkülönböztetni a saját népüket a kecskebaszó síkraköszörült agyú (?) iszlamofil gyilkosoktól.

Rohaggyatok meg patkánysimogató állatvédő elmebetegek.
Yoda69
A setalo utcakat es azokat a helyeket ah ok Nagy tomegek gyulnek ossze hermetikusan el kell zarni a kozuti forgalomtol. Ezzel meggatolhato a tomegbehajtasos meszarlas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.