Védelmi jellegű hadgyakorlatot tart Fehéroroszországban és Oroszországban az orosz haderő.

Védelmi jellegűnek minősítette a szeptember 14-20. között, túlnyomórészt fehérorosz területen tartandó hadgyakorlatot Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Moszkvában, valótlannak nevezve azokat a jelentéseket, amelyek agresszív szándékot feltételeztek a manőverek mögött.

"Hangsúlyozom, hogy a Zapad-2017 (Nyugat) fedőnevű hadgyakorlat a terrorelhárító rendeltetése mellett tisztán védelmi jellegű" – mondta Fomin.

Az orosz katonai tárca helyettes vezetője szerint "semmi közük sincs a valósághoz" a sajtóban megjelent állításoknak, amelyek szerint a hadgyakorlat "fenyegetést" jelentene Oroszország részéről, valamint hogy a manővereket Moszkva "hídfőállásként" szándékozik felhasználni a Litvániába, Lengyelországba és Ukrajnába történő "behatoláshoz" és ezen országok "elfoglalásához".

Fomin szavai szerint függetlenül attól, hogy a hadgyakorlat túlnyomórészt fehérorosz területen zajlik majd, a manőverek az alapelképzelés szerint egy olyan feltételezett ellenség ellen irányulnak, amely nem kötődik konkrét régióhoz.

"Megítélésünk szerint a hadgyakorlat által feltételezett helyzet a világ bármely pontján előadódhat" – jelentette ki a tábornok.

A hadgyakorlaton a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében.

Az Interfax független hírügynökség az orosz védelmi tárcára hivatkozva kedden azt írta, hogy a Zapad-2017 keretében Moszkva mintegy 3 ezer katonát vezényel majd fehérorosz területre. A közmédiához tartozó Vesztyi.ru hírportál 5,5 ezer orosz katona részvételéről tud.

Aleh Belakonev fehérorosz védelmi miniszter Minszkben bejelentette, hogy a hadgyakorlaton részt vevő csapatok és a haditechnika szeptember 30-ra visszatér állandó állomáshelyére.

Oroszország és Fehéroroszország kétéves rendszerességgel rendez hasonló hadgyakorlatot.

Alekszandr Fomin emlékeztetett rá, hogy Oroszország előre értesítette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamait a készülő hadgyakorlatról, és augusztus 1-jén meghívót küldött a megfigyelőknek is a katonai manőverek záró szakaszára. Utóbbi gesztust annak ellenére is megtette, hogy a vonatkozó bécsi egyezmény ilyen méretű hadgyakorlatok esetén még nem írja elő megfigyelők jelenlétét.

A hadgyakorlatra meghívtak orosz és külföldi újságírókat is.

A tábornok beszámolt róla, hogy a Zapad-2017-re való felkészülés márciusban kezdődött meg egy moszkvai, majd egy minszki és egy szentpétervári törzsvezetési gyakorlattal.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Mert ki a lóf@rok akarná megtámadni Putyiniát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.