Az Európai Bizottság nem ad pénzt a magyar határkerítésre, ugyanis úgy vélik, a szolidaritásnak kétirányúnak kellene lennie, Magyarországnak be kellene fogadnia 1294 menekültet Kerítésre amúgy sem adnak pénzt, csak technikai eszközökre.

441,6 millió eurót kért a magyar kormány az Európai Bizottságtól (ez körülbelül 135 milliárd forintnak felel meg), azt szerették volna, ha az EU ennyivel szállna be a magyar határkerítés költségeibe (ez a fele gyakorlatilag), mivel a kormány szerint a schengeni külső határokat is védi az akadály.

Az Európai Bizottság azonban nem ad pénzt – olvasható az Index cikkében.

Az EB szóvivője arról beszélt, hogy végre Magyarország is elismerte a szolidaritás fontosságát, csakhogy a szolidaritás kétirányú utca: ha pénzt kér az ország a határvédelemre, cserébe be kell fogadnia 1294 menekültet az uniós kvótaegyezmény alapján.

Ez nem valamiféle à la carte menü, ahol kiválaszthatunk egy fogást – például a határőrizetet –, miközben egy másikat visszautasítunk – például azt, hogy megfeleljünk az áthelyezési határozatoknak, amelyekről a [miniszteri] Tanács döntött

- mondta el Alexander Winterstein.

A szóvivő arra is kitért, hogy a bizottság a múltban sem támogatott kerítések és akadályok építését semmilyen határra (Litvánia sem kapott erre pénzt, mikor a kalinyingrádi orosz enklávéhoz húztak volna fel kerítést). 

Magát a határellenőrzést, a megfigyelést és eszközbeszerzést támogatja az EB, erre a célra lehet igényelni további támogatásokat az eddigiek mellé (Magyarország átszámolva 28,5 milliárd forintot kapott az EU menekültügyi és biztonsági alapjaiból, továbbá hatmillió eurónyi gyorssegélyt).

A kvótaelosztást a magyar és a szlovák kormány is megtámadta az uniós bíróságon, a per szeptember első hetében lesz. Maga az áthelyezés az Index cikke szerint hatályos, emiatt a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, aminek pénzbüntetés lehet a vége.

(Címlapi kép: kormany.hu/Botár Gergely)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Tulajdonképpen most derült ki, mennyibe is kerül nekünk ez a buli.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@szep napot: Nos ebben azert nagyot tévedsz. Paar év mulva ruski gyarmat lesztek, amennyiben nem vigyáztok.
mackoka46
Másra se adjon pénzt.Ideje elzárni a pénzcsapokat. Ha megtudnák az európai adófizetők, hogy mire csavarják ki a kezükből a pénzt elalélnának.
bence
Még szép , hogy nem ad ! A saját elképzeléseit orbán fizesse ki saját zsebből !
peterkelemen
Orbánnak golyót kell adni egyenesen a fejébe nem pénzt. Soha nem volt még ilyen aljas, geci, korrupt, népnyúzó miniszterelnöke az országnak.
Nessy
@libellle: Már a legjobb úton haladunk a felé!
quadrocopter
@durbincs: Tegyél rendet a szemétdombodon paraszt, érkeznek a menekültek, ők a házadba, te meg a szemétdombra! He?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.