Hatalmas balhé kerekedett abból a videóból, amelyben az látható, ahogy egy férfi románul beszél az eladóhoz, de az magyarul válaszol, és nem hajlandó kiszolgálni – írja a HVG.

Az eset az erdélyi Székelyudvarhelyen történt. Ez az egyik legmagasabb arányú magyar lakossággal rendelkező romániai város, 34 ezer polgárából a legutóbbi népszámlálás (2011) alkalmával 32 ezren vallották magukat magyarnak.

Az "Idegen a saját hazámban" című videóban a férfi hiába lóbálja a tízlejesét, az eladó nem szolgálja ki, és magyarul szól vissza. A vásárló közben szóváltásba keveredik a többi vevővel és a lány apjával is, aki felvilágosítja, 

hogy lánya nem tud románul, ő viszont igazán megtanulhatna legalább köszönni magyarul a Székelyföldön.

Azért néhány szót mégis tud magyarul, az például tisztán hallható a szájából, hogy "mondja romanul" – egy zavart nevetés kíséretében. 

Végül a férfi távozik, és levonja a következtetést: megengedhetetlen, hogy saját hazájában neki kellene idegen nyelven tudnia ahhoz, hogy kiszolgálják.

"Nem azért nem szolgálták ki, mert román"

A Kaufland a maszol.ro hírportálnak az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, a férfi a videót a 10 órás nyitás előtt 13 perccel készítette, és az előző negyedórában már kétszer próbálkozott, ám elküldték azzal, hogy nem áll módjukban kiszolgálni. Az üzletlánc egy másik közleményében bocsánatot kért az érintettektől.

A helyi fogyasztóvédelmi hatóság 10 ezer lejes bírságot szabott ki a Kauflandra. A hivatal vezetője szerint nem ez az első eset, többször előfordult már, hogy az üzletben csak magyar nyelvű feliratokat találtak. A vezető szerint ez a diszkriminatív gyakorlat az egész térségben probléma.

Az ügybe bekapcsolódott Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus is, aki figyelmeztette helyieket:

be kell tartani a romániai alkotmánynak azt a passzusát, amely szerint az ország hivatalos nyelve a román.

A videó alatt – ahogy az ilyenkor lenni szokott – parázs vita alakult ki a két nézőpont képviselői között.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Éljen a román - magyar barátság orbán, semjén módra!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Ezzel az eladóval nem az a probléma, hogy nem beszélte a nyelvet. A gesztusai nem egy kedves ember benyomását keltették, ez olaj volt a tűzre.
moiszikf
"levonja a következtetést: megengedhetetlen, hogy saját hazájában neki kellene idegen nyelven tudnia ahhoz, hogy kiszolgálják." - Helytelen következtetés. Nem a saját hazája.
Jozefina
Éljen a román - magyar barátság orbán, semjén módra!!!
magyarbakancs
Szlovákiában a rendszerváltás környékén még az ekte Magyar anyanyelvű szlovák állampolgár is Szlovákul szolgált ki.
Mióta Ficó van az óta a határ menti települések környékén kivan táblázva minden magyarul is.
Fradigege
Erdély nem románia. A román nem létezik. Maguk nevezték el így magukat. A csaj még nem volt nyitva. Az meg odament, direkt provokatív módon. Csak is az oláh közvéleményt akarta felcukkolni ezzel. Tipikus oláh. Kocsi kulccsal a kezében jampecolt. Ha a románnak sikerül 1920-ra a tervét végrehajtani, akkor Debrecen, Szolnok, Gyula, Békéscsaba, Szeged a Dómmal most oláh kézen lenne. A marika "királynő" vitte a kurváit, hogy szórakoztassák az urakat trianonban. Undorító és gusztustalan faj az oláh. Egy hazug, lusta, tolvaj fajta. Mi elbújhatunk mellettük. Járok Erdélybe, a párom ott lakik. Átlátom az egészet.
vadsanca
Gratulálok az eladónak! Bár a vevőnek is igaza van az állami nyelvet illetően. Nálunk is már ki kellene söpörni az idegennyelvű információ áradatot.
Sehol a világban, de szűkebb Európában sem tudok magyar nyelvű információt. Sőt egyenesen kirekesztik ezt a lehetőséget.
De nem baj, nálunk min 5 (öt) nyelven adnak híreket a közmédián. Ill. a mindennapi infók -a magyaron kívül- min. két nyelven vannak kiírva. Közben meg nem veszik észre "okosaink", hogy Európa nagyívben lesz@r minket. De mi nyalunk! Kinek is jó ez? A magyar állampolgárnak nem igazán.
Más államok elvárják, hogy beszéljük az adott ország nyelvét. Ezt mi mért nem tesszük meg?
Ha ennyire nagyra tartja magát a vezérünk, akkor ezen is elgondolkodhatna!
idppp
@moiszikf: Hát kié, maga barom? Aki Romániában él, bármik voltak is a történelmi előzmények, igenis tanuljon meg románul! Nagyon zokon venném, ha a nálunk élő románok, szlovákok, svábok nem beszélnének magyarul! De beszélnek, természetesnek találják, hogy anyanyelvük, nemzetiségük ellenére, ha már itt élnek, tökéletesen beszéljék országunk nyelvét! Csak mindig az a tapló, öntelt, beképzelt, hülye magyar hiszi azt, hogy különb másoknál, tisztelet a kivételnek! Sajnos a mocskolódó, gyűlöletkeltő kormánypropaganda is ezt erősíti, mindenkiben ellenséget keresve! Sok agymosott barom meg boldogan becumizza a 40-es IQ-jával...
moiszikf
@idppp: Tisztelt "Géniusz"!
A mo.-on élő nemzeti kisebbségek az anyanyelvük MELLETT tanulják meg a többségi nyelvet, önként és nem törvény erejével kötelezve, az anyanyelvi oktatás alanyi joguk. A határ túloldalán ez pont fordítva van. Azt se feledjük, h az itt élő kisebbségek vándoroltak ide, a határon túli magyarok nem mentek sehova. A történélmi események feledését meg bízzuk azokra, akiket érint. Ha a határon túli magyarok felejteni akarják, hát legyen, de ha nem az is az ő dolguk.
idppp
@moiszikf: Romániában is járhatnak magyar nyelvű iskolákba de mellette meg kellene tanulniuk annak az országnak a nyelvét, ahol élnek, ez elemi kötelességük lenne! Az itt élő kisebbségek nem vándoroltak ide, hanem királyaink, földesuraink hívására jöttek, pontosabban betelepítették őket a népesség ill.a hiányszakmák pótlására! Nehogy már ők legyenek a hibásak azért, amit mi, magyarok, kértünk tőlük! Tiszteletre méltó, hogy nem felejtették el honnan származnak, és őrzik szokásaikat, hagyományaikat! Természetesnek veszik, hogy perfekt tudjanak magyarul. Zokon is venném, sok magyar honfitársammal együtt, ha nem úgy lenne!! A románok elvárása, hogy az ott élők beszéljék a nyelvüket, természetes és jogos kívánság!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.