A Full HD-nál is nagyobb felbontású videón szuperközeliben látható a lenyűgöző természeti jelenség.

Két hete a Földnek mindössze egyetlen pontjáról, az Egyesült Államok egy keskeny sávjából volt látható a legutóbbi teljes napfogyatkozás, amelyet hisztérikus várakozás előzött meg (Amerikában utoljára száz évvel korábban volt látható ez a természeti jelenség). Most egy csodálatos élességű 4K videó került fel a netre, amelyen szuperközeli felbontásban élvezhető a valóban nem mindennapi látvány – számolt be róla a HVG.

Mindenki látni akarta

A teljes napfogyatkozás elképesztő érdeklődést váltott ki a Föld népességéből, ami nem csak a Google-keresések csúcsra járatásából derült ki. Szintén nagyot futott az a felvétel, ami egy repülőgép ablakán keresztül örökítette meg, amint egy pillanatra teljes sötétségbe borult a világ. Az USA lakóit persze még inkább foglalkoztatta, még a legnépszerűbb elfoglaltság, az internetes pornónézés is történelmi visszaesést szenvedett el azon a területen, ahonnan szabad szemmel is végigkísérhető volt a jelenség. Persze a "szabad szemmel" kifejezést nem kell szó szerint érteni, napfogyatkozást nézni csakis speciális védőszemüvegen keresztül szabad, hacsak nem akar úgy járni, mint a rapper, aki annyira kemény volt, hogy végül maradandó látáskárosodást szenvedett. Donald Trump ehhez képest jól megúszta, bár ő se viselte jól, hogy holmi tudósokra kell hallgatnia.

Jó, de mi az a 4K video?

Ez egy maximális felbontást jelző szám, ami 1920 x 1080 képpontot foglal magába. Vagyis ami készülék ezt a felbontási egységet képes kezelni az Full HD. Szokták még nevezni 1080p-nek is, ami ugyanazt jelenti. Ennek továbbfejlesztett verziója a 4K, aminek felbontási képessége már 4096 x 3072 képpont ( egyes készülékeknél 3840 x 2160), ami négyszer részletgazdagabb képet jelenít meg, mint a Full HD felbontású készülékek. Ezt a több mint 8 millió pixel teszi lehetővé – írja a Fotóshírek.hu

Címlapfotó: a videóból

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.