A valaha mért egyik legerősebb Atlanti-óceáni hurrikán felmérhetetlen pusztítást végzett a karibi szigetvilágban, letarolta Kubát, ezekben az órákban pedig kitartóan halad Florida déli csücske felé.

A 210 kilométer/órás széllel tomboló Irma vasárnap már több mint 1 millió floridai otthonban csapta le az áramot, míg a Mexikói-öblöt katasztrofálissá fokozódó áradással fenyegeti.

Ennyi amerikai még soha nem menekült otthonról

Florida kormányzója, Rick Scott aggodalmát fejezte ki a Fox News vasárnapi adásában:

Nagyon aggódom a nyugati part miatt, ami olyan városoknak ad otthont, mint Tampa és St. Petersburg

- fogalmazott.

Irma érkezésére várva zajlott le az USA történetének legnagyobb evakuációja is: aki tehette, északra utazott, ám sokan a kialakult dugó és kocsisorok miatt képtelenek voltak elhagyni a viharzónát.

A hurrikán milliárd dolláros károkat okozhat a harmadik legnépesebb államnak, amely az egyik legfontosabb turisztikai központként az Egyesült Államok GDP-jének 5 százalékát termeli ki.

Irma már Florida déli csücskét ostromolja

Irma lecsapott Miamiban, EPA/ERIK S. LESSER

Halottak maradnak Irma után

A hurrikán jelenleg 4-es fokozatú, ám várható, hogy hamarosan az 5-ös, legerősebb kategóriába fejlődik fel. Jelenleg a Florida Keys szigetvilágát maga mögött hagyva már a szárazföld felé tart.

A karibi szigeteken már legalább 22 ember esett áldozatul Irmának, míg Floridában egyelőre egy halálesetről tudni: a mentőszolgálatok szerint egy férfi kisteherautójával szaladt egy fának, amikor az erős szél kisodorta az útról.

A hurrikán már akkor fákat csavart ki és épületeket rázott meg Miamiban, amikor a vihar szeme ekkor még 160 kilométer távolságra volt a várostól.

Kubában is repültek a háztetők

Irma először a karibi szigetvilágot tarolta végig: a földdel tette egyenlővé St Martin, St Barts, St Thomas, Barbuda és Anguilla kis nyaralószigeteit, ahonnan sokan kompon vagy hajón menekültek el. A félig francia, félig holland fennhatóságú St Martinon a lakóházak 70 százaléka semmisült meg.

Irma már Florida déli csücskét ostromolja

Időjárásjelentő küzd az elemekkel. Viharos bejelentkezés. EPA/ERIK S. LESSER 

Florida legközelebbi szomszédja ehhez képest még olcsón úszta meg a nem várt látogatást: Kubában halálos áldozatról nem tudni, ám a karibi paradicsom északi oldalának strandjait elöntötte az ár. Irma országszerte szaggatta a háztetőket és csavarta ki a villanypóznákat, egyedül Santa Clara városában 39 épület omlott össze.

Virgin-szigetek

A szombat délután elvonuló vihar utáni állapotok felmérése még tart, sejthető, hogy a számos luxushotelnek is otthont adó északi szigeteken komoly károk keletkeztek, ahogy az ország középső részén található termőföldeken is.

(Fotók forrása: AFP, EPA, Twitter )

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.