Floridában kedden megnyitották a repülőtereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. A trópusi viharrá "szelídült" hurrikán most Georgiában és Dél-Karolinában pusztít, hárman meghaltak, több várost árvíz öntött el.

Floridában kezd újraindulni az élet Irma után – de még sok a tennivaló

Miközben a hurrikánból trópusi viharrá szelidült Irma a nap folyamán már Georgiában és Dél-Karolinában pusztított, Floridában a kormányzó tájékoztatása szerint lassan kezdett újraindulni az élet. 

Rick Scott kormányzó kedden délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás változatlanul nem állt helyre. Floridában kedden öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken – beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is – összesen 6,9 millió háztartás van áram nélkül.

Tovább pusztít a trópusi viharrá "szelídült" Irma az Államokban

FotóMTI/EPA/Erik S. Lesser

A floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban.

Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagyon nagy mértékben károsodott.

Lényegében a szigetcsoporton minden házat valamiképpen érintett a hurrikán

- mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy Irma hurrikán pusztítása "nagyobb volt, mint amire számítottunk". Az elnök szerint mindenki keményen dolgozik a helyreállításon.

A hurrikán után az  árvízzel küzdenek

Florida északi vidékein, így Jacksonville-ben is változatlanul az áradattal küszködnek, csakúgy, mint Dél-Karolinában, ahol Irma jelenleg is pusztít. Dél-Karolinában Charleston és Savannah városok vízben állnak. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat.

A.z atlantai repülőtéren – amelyet a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjeként tartanak számon – 200 járatot töröltek, bár Andrew Gobeil, a reptér szóvivője közölte: a repülőteret egyelőre nem zárják le. Atlanta belvárosát már elöntötte az áradat, az iskolák és a kormányzati hivatalok zárva vannak, a város szállodáiban menekülteket szállásoltak el.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint a trópusi vihar kedden várhatóan 15-20 centiméternyi esőt zúdít Dél-Karolinára, valamint Georgia, Alabama és Mississippi északi vidékeire. Georgia és Dél-Karolina államokban óránkénti 103 kilométeres széllökések pusztítanak, ami azt jelenti, hogy Irma – bár trópusi viharrá enyhült – változatlanul nagy erővel sújtja a térséget. Az elárasztott part menti vidékeket már pénteken kiürítették.

Hét magyart mentenek ki a karibi Szent Márton-szigetről

Egy öttagú magyar család, egy nő és remélhetőleg még egy férfi a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigeten helyi idő szerint kedd délután felszáll arra a repülőgépre, amelyet a kormány bérelt ki, és Curacaóba viszi őket – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón.

A tárcavezető az Irma hurrikán által sújtott Szent Márton-szigeten jelenleg tartózkodó magyarokról adott helyzetértékelésében elmondta: magyar idő szerint éjszaka, késő este négy embernek, két párnak sikerült elhagynia a szigetet Curacao, illetve Martinique irányába, róluk tudják, hogy jól vannak. Jelenleg tizenhárom magyar állampolgár tartózkodik a szigeten, akikről a tárcának tudomása van.

Elmondta: helyi idő szerint kedd délután egy repülőgép átrepül a szigetre Dominikáról, ahol felvesz "hat, illetve hét magyar állampolgárt". Ismertette: köztük van egy öttagú család, egy nő, valamint remélhetőleg egy férfi. Utóbbival most nem tudtak beszélni, de korábban felvették vele a kapcsolatot, most pedig kérték az ismerőseit, hogy értesítsék, induljon minél előbb a repülőtérre, hogy mind a hét magyar állampolgárt elvihessék.

Jelezte: Curacaóban biztonságban lesznek a magyar állampolgárok, konzuli segítséget kaphatnak, ki tudják állítani a szükséges dokumentumokat.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.