A katona, aki az Őrszem nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál, gyorsan lefegyverezte a férfit, aki "Allahhal kapcsolatban mondott valamit".

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül – írja a helyi rendőrség közleménye alapján az MTI. Christophe Castaner kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított.

A katona – aki az Őrszem (Sentinelle) nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál – gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg – tették hozzá rendőrségi források. A nyomozás első szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát.

Késsel támadt a járőröző katonára egy férfi Párizsban

Nem állt megfigyelés alatt, de szerepel a nyilvántartásban

Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem állt megfigyelés alatt. A BFM hírtelevízió ugyanakkor úgy értesült, hogy a támadó szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, miután 2008-ban tagja volt egy egyesületnek, amely kapcsolatban állt radikális iszlamista körökkel, azóta viszont semmilyen új adatot nem regisztráltak vele kapcsolatban. A hatóságok nem tekintették radikálisnak, nem volt úgynevezett S biztonsági kartonja, és nem állt megfigyelés alatt sem.

A kihallgatásán a nyomozóknak a támadó azt mondta, hogy gyógyszereket szed.

Gépkocsival is hajtottak már közéjük

Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendőri erőket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.

Florence Parly védelmi miniszter méltatta a megtámadott katona gyors reagálását. "A támadót ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" – mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban. "Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól" – tette hozzá.

November 1-től vége a rendkívüli állapotnak

A miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendőrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.

"Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" – hangsúlyozta Florence Parly.

A kormány elképzelése szerint az Őrszem művelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni.

Kép és clk: Pixabay / PublicDomainPictures CC0

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Sámannus: Nekem ne mondd ..mutass egy hozzászólásomat ahol nem vágnám ki a kötvényeseket is!!!
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: Az EU azért védtelen mert nem lehet 8 millió négyzetkilométert védeni 570 millió lakossal 350 ezer településen. Gyakorlatilag a terrorista bárhol lecsaphat, ő válassza meg a helyet és az időt semmiféle állam vagy rendőrség nem tud védekezni. Főleg olyan fanatikusok esetén, akik amúgy rászánják az életüket is (még a halál félelem se tartja vissza őket). Mondjuk védik a katonák a metró megállót, de mivel úgyis meg akar halni a terrorista fogja magát amikor elsétál az ember tömegben a katonák mellett felrobbantja a bombát magával, tömeggel és katonákkal együtt. Tehát még a fegyveresek se tartják vissza mert marhára nem számít a rendőr vagy a fegyveres katona. Ilyen ellen gyakorlatilag lehetetlen védekezni. Mindig mindenhol minden embert nem lehet napi 24 órában ellenőrizni. Egy módszer van csak, ha sikerül valami terror szervezet helyi sejtjétől információt szerezni vagy valami besúgó vagy valami technikai eszközzel lehallgatás, kommunikáció ellenőrzése vagy ilyesmi. Persze a terroristák se hülyék mert nem úgy jelzik a dolgokat egymásnak, hogy jól van Ali akkor holnap itt és itt támadunk 15 óra 35 perckor. Hanem valami semleges mondani valót mondanak, ami előre meg van beszélve. Mondjuk egy könyv bemutatóról beszélnek. Ami semleges szövegnek tűnik. Persze az ilyen terror szervezetek sejtjei kis létszámúak így nehéz idegennek beépülni a közelükbe vagy eleve valami magányos elkövető van, aki nem is kommunikál mással. Még csak fegyver se kell neki vagy robbanó anyag, aminek beszerzése nehézkes. Egyszerűen elköt valami járművet majd ötlet szerűen belehajt oda ahol több embert lát egyben és annyi. KIVÉDHETETLEN, akár liberalizmus van akár diktatúra akár illiberalizmus, ( a csúti cigány agyréme).
Pálinkás Pál
@Eladott Ország: Már hogyne lehetne..mivel magad is elismered hogy nehezen lehet kivédeni..a megoldás,hogy az összes muszlimot,niggert ,arabot kipaterolni a kontinensről...probléma megoldva,aki meg sajnálkozna miatta,az mehet velük!!Komolyan mondom ezzel a hülye rasszistázó ,nácizó dumátokkal csak erősítitek az emberekben a szélsőjobb felé való szimpátiát!!Mert ők nem vakok,hülyék..teljes mértékben tisztában vannak vele,kik miatt áll most ilyen szarul a helyzet!!!
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: Mert ti vagytok a szarházi mocskos csuti cigány tróger zsivánnyal Európa megmentője. Elmentek ti a büdös jókurva anyátokba bazdmeg.
Pálinkás Pál
@Eladott Ország: Te nekem ugatsz faszkalap??? Nálam kevesen utálják jobban a csútit!!
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: Már azt hittem, hogy a jóisten tartsa meg a mi szabadságharcos messiásunkat. Mert ha megvéd minket a mi egyélőistenünk a kecskebaszó idegen kultúrájú hordáktól, hogyan haragudhatnánk rá azért mert kilopja a szemünket? Hát ennyit a hülyének is megér. Sőt, sokkal többet is. Mindent. Azt főleg, hogy évtizedes, behozhatatlan gazdasági-szellemi hátrányba taszítja az országot, alattvalókat nevel a gyerekeinkből és Moszkvának eladósított munkaalapú összeszerelőüzemmé silányítja a Mészárosok mangalicatrágyás gumicsizmája alatt csendben haldokló magyar ugart. Azt a magyar ugart, ahol a NER-ben gyökerező áporodott nacionalista sikerpropaganda ellenére megpattant mintegy 600 ezer jól képzett/ vállalkozó szellemű hazánkfia, ahol a felső tízezer acbőrpirító luxusban hátradőlve szemléli, ahogyan hőre tágul a vagyona, és ahol a nem létező középosztály elszegényedve, fásultan vegetál Európa peremén, a felcsúti Disneyland és a felfoghatatlan látszatberuházások árnyékában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.