Magyar ötleteket is bemutatott a konferencián a köztársasági elnök, és Ferenc pápa szavaival búcsúzott.

A vízválság előbb sújthat bennünket, mint az elhatalmasodó klímaváltozás

- hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök szerdán New Yorkban azon az ENSZ-ben rendezett konferencián, amelyet Magyarország és Dánia közösen szervezett egy "vízbiztos" világhoz szükséges befektetések finanszírozásáról.

Áder János a vízhiány miatt aggódott New Yorkban
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Áder János a Világbank adatait idézve leszögezte: jelenleg a világban több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, és 4 milliárd azoknak a száma, akiknek szennyvize nincs megfelelő módon kezelve.

Perut és Afrikát emlegette

Előadásában Áder kitért Perura, utalva arra, hogy ebben az országban az idén márciusban – hosszú aszály után – annyi eső esett, hogy 150 ezer otthon vált lakhatatlanná, s a természeti katasztrófa olyan óriási károkat okozott, hogy a perui GDP 3 százalékának megfelelő összeget kellett a helyreállításra fordítani.

Afrikában ugyanakkor éppen az a baj, hogy túl kevés az eső – hangsúlyozta az államfő. Dél-Szudán, Etiópia, Nigéria példáját említve kifejtette, hogy a vízhiány katasztrófához vezetett: milliók éheznek, pusztulnak az állatok és pusztul a termés.

Ázsiában Banglades küszködik túl sok vízzel. "Májusban Bangladesben olyan mennyiségű eső esett, hogy még a monszunhoz szokott vidéken is sok volt belőle: 2 millió tonna rizs esett az esőzés áldozatul, s nem nehéz belátni ennek költségvetési, gazdasági és egyéb következményeit" – mondta Áder János.

Ezután az államfő felvételeket mutatott az öt évvel ezelőtti New Yorkról, amelyet akkor a Sandy hurrikán okozta áradás sújtott, és a pár héttel ezelőtti Houstonról, amelyet a Harvey hurrikán tett tönkre. Felhívta a figyelmet: mindkét esetben megelőzhető lett volna a mérhetetlen kár és veszteség. New Yorkban védműveket kellett volna építeni, ez mintegy 200 millió dollárba került volna, de mivel elmulasztották, a hurrikán pusztításai utáni helyreállításra már 20 milliárd dollárt kellett fordítani. Houston is az átgondolatlan városi fejlesztéseket szenvedte meg. Áder János megjegyezte: mindkét tragédiának fontos tanulságai vannak a jövőre nézve. Elsődleges fontosságúnak nevezte az ésszerű urbanizációt.

Beszédében az államfő feltette a kérdést, hogy mit kell tenni az ésszerű vízgazdálkodás érdekében és miképp kellene finanszírozni azt. Kiemelte az öntözés, a szanitáció, valamint a vízhálózat korszerűsítésének és az árvízi védekezésnek a fontosságát. Leszögezte: mindegyik feladat komoly strukturális beruházásokat és anyagi forrásokat, korszerű megoldásokat igényel.

Magyar példa, az adófizetők pénzéből

Áder János magyar példát hozott a jó árvízi védekezésre. Megemlítette a tizenkét tiszai árvízi szükségtározót, amelyből hat már el is készült. "Drága program ez, az adófizetőknek sok pénzébe kerül, de megtérül" – hangsúlyozta.

"Szembe kell nézni a vízkérdés finanszírozásával" – mondta a köztársasági elnök. Világszerte 500 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség évente a vízválság elhárítására – tette hozzá.

"Jó ötletek vannak, azok beruházókra várnak"

- mondta, majd három magyar ötletet mutatott be: arzénmentesítő készüléket, napelemes vízszivattyút és konténeres szennyvíztisztítót.

"Olyan adományozókra van szükség, akiknek fontosabb a társadalom, mint a gyors anyagi megtérülés"

- jelentette ki.

Az államfő Ferenc pápa szavait idézve zárta beszédét:

Isten mindig megbocsát, az ember néha megbocsát, a természet azonban soha nem bocsát meg.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

a helység kalapácsa
Kéthetes csecsemővel nem lakoltatunk ki egy családot.
Ez a nemzeti minimum.
Embergyilkosok vagytok.
Mocskosul-rútul!!!.
Nálam mindig van egy péklapát (vagy valami hozzá hasonló), és SIMÁN pofán baszlak vele, te kormánypárti politikus, ha véletlenül szembejössz velem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Foxley
F. M.: Amit màr eladtak azért tényleg nem kell.
Pálinkafőző Rézüst
A fák miatt nem aggódik... Pedig azok közvetve védik a vízkészleteket.
papa.49
Szerntem már készül a fütyisz legújabb terve a vízbázis eladásáról !!!
Pálinkafőző Rézüst
@papa.49: és ez pofázik, miközben a vidéki településeken a milliárdokból "felújított" vízhálótatokból ihatatlan víz folyik!
staro2
A magyar köztársasági elnök nem aggódik a magyar oktatás, a magyar egészségügy, a magyar dolgozók, a magyar nyugdíjasok gondjai miatt.
Nem aggódik az úniós pénzek ellopása,a túlárazott beruházások miatt.
Nem aggódik a perifériára szorult aprófalvak lakóiért, nem aggódik a pénzért magyar útlevelet vásárlók előélete miatt.Nem aggódik a külföldre tévozott sok százezer munkaképes ember miatt.
Nem aggódik a pofátlan meggazdagodások,az alkalmatlan ostoba állami vezetők hülyeségei miatt.
Ő globális aggódó.
Eladott Ország
Áder János New Yorkban védte a klímát. Elmondta, hogy mi okozza a vízválságot és hogy mit kell ellene tenni. Annyit beszélt, amennyit szerintem egész mi okozza a vízválságot és hogy mit kell ellene tenni. Annyit beszélt, amennyit szerintem egész fennállása óta – mármint köztársasági elnökként – összesen sem. És ebben már benne van az összes idézet és anekdota, amiket előadott itthon. Nincs amúgy baj ezzel, mert fontos a környezetvédelem. Csak hát én egészen idáig úgy tudtam, hogy a nagyszerű ember elsődleges feladata a magyar emberek szolgálata, a magyar jogrendszer védelme és hasonlók. De ezek szerint tévedtem.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/%C3%A1der.jpg
Én nem tudom, a hülyeséget meddig lehet még spilázni. Úgy tűnik, a végtelenségig, majd egy
kicsit azon is túl. Áder János, egy nem létező köztársaság elnöke, aki egy nem létező
Alkotmányra esküdött fel és akinek nagyságrendekkel fontosabb a globális felmelegedés
problémája, vagy a timbuktui háromfülű gyík megmentése, mint a Magyrországon kínlódó
rokkantak, betegek, fogyatékkal élők, öregek életének emberivé tétele, új dimenziót találta a
kibontakozásra. Nem szólalt meg az érvénytelen népszavazást követően, de nem szólalt meg a gyűlöletkampány idején sem és nem szólalt meg egyetlen egy olyan esetben, amikor a kormány a jogállamot, a civil szervezeteket, a szociális hálót, az oktatást, az egészségügyet, a demokráciát cincálta szét. Áder nem szólalt meg a sajtószabadság védelmében. Ő csak az újévi köszöntőben szokott megszólalni és összehordani annyi gagyi közhelyet, hogy a kutya megveszne tőle, ha hallgatná. És most megszólalt Áder, a köztársasági elnök, aki ott sem volt sehol, semmiről sem tehetett és az égvilágon semmi mást nem akart soha, mint megúszni ezt az egészet és horgászni. Vagy baromságokat beszélni.
papa.49
@Pálinkafőző Rézüst: Tedd hozzá még olyan az Alföldön lévő településeken is gond van a vízzel ahol régen artézi kutak adták az ivóvizet !!!
a helység kalapácsa
Áder "fackombakom" János igazából semmiért nem aggódik, és szarik bele a világba.
Ez tisztán látszik rajta.
Áder János egyszerű, mint a faék.
Ez tisztán látszik rajta.
SZÁNALMAS!
BETEG!
HALOTT!
Ha meg sem szólaltál volna, te hulladék, szar alak!

Tudod miért vagy a hülyébbnél is hülyébb?
Mert fel sem fogod, hogy mennyire hülye vagy.

MINDENT, amit elmondtál, MINDENKI tudja.
DE MEGVALÓSÍTHATATLAN!!!
Vágod ezt, te geci primitív magyar parasztipari hulladék bajszos szar?
Vágod ezt!?

A Q anyád, aki a világra szart téged, te mocsok EMBERGYILKOS-ágban aktívan résztvevő büdös paraszt!!!

Te azt hiszed (a butaságod okán fogva), hogy ez csak játék.
Ez kurvára nem játék!...

Armageddon, LESZ!
Miattatok, a Ti fajtátok miatt - LESZ!
a helység kalapácsa
Kéthetes csecsemővel nem lakoltatunk ki egy családot.
Ez a nemzeti minimum.
Embergyilkosok vagytok.
Mocskosul-rútul!!!.
Nálam mindig van egy péklapát (vagy valami hozzá hasonló), és SIMÁN pofán baszlak vele, te kormánypárti politikus, ha véletlenül szembejössz velem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.