Október elsején akarják megtartani Katalóniában a függetlenségről szóló népszavazást, amit a spanyol kormány minden eszközzel megpróbál megakadályozni. A baszkok szerint konföderatív állammá kell átszervezni Spanyolországot.

Készülnek a függetlenségre Katalóniában – a spanyol kormány nem örül

Katalónia-szerte osztják a szavazólapokat az október 1-i katalán függetlenségi népszavazásra.

"Több mint 1 millió szavazólap már szabadon repül" – tette közzé Twitter-üzenetét az Ómnium Cultura nevű civil politikai mozgalom elnöke vasárnap.

Jordi Cuixart ezt megelőzően a belvárosban, egy a népszavazásra buzdító rendezvényen jelentette be, hogy elkezdik osztani majd a szavazólapokat, és arra kért mindenkit, hogy vegyen részt benne "a szabadság, a demokrácia és a testvériség" jegyében.

Sajtóbeszámolók szerint diákok több mint 100 ezer szavazólapot osztottak szét Barcelonában rövid idő alatt.

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű szervezetek egy héttel a népszavazás előtt összesen mintegy 300 rendezvényt hirdettek meg egész Katalóniában "Maraton a demokráciáért" címmel "tömeges válaszként a katalán intézmények és a véleménynyilvánítás szabadság elleni támadásokra".

A referendum megrendezését, amelynek kérdése: "Akarja-e, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?" a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. Az ország törvényeinek értelmében addig a népszavazás megtartása illegális. Katalóniában is készülnek a függetlenségre

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy

A katalán kormány ezt figyelmen kívül hagyva tovább folytatja a voksolás előkészítését, mondván: helyi választási győzelmükkel 2015-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást, így ezt a megbízatást teljesíteniük kell.

A spanyol állam viszont azt közölte: minden törvényi lehetőséget felhasznál, hogy megakadályozza a voksolást.

Szerdán több mint 41 helyszínen, köztük katalán kormányzati hivatalokban tartottak házkutatásokat, és őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilenc millió szavazólapot.

Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes ezután azt nyilatkozta, hogy már nem tudják úgy megtartani a voksolást, ahogy szerették volna, de így is mindenképpen megrendezik.

A katalán kormány tiltakozott az intézkedések ellen, amelyeket a demokrácia megsértéseként, Katalónia autonómiájának felfüggesztéseként értékelt.

A spanyol belügyminisztérium több ezer rendőrt és csendőrt vezényelt Spanyolország más részeiről Katalóniába, ügyészségi utasításra pedig a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezték.

A központi kormányzat lépései ellen tiltakozva szerda este több tízezren vonultak utcára Katalóniában és más spanyol városokban is, azóta a kisebb-nagyobb békés demonstrációk szinte folyamatosak.

A baszkok szerint konföderációs állammá kell válnia Spanyolországnak

Spanyolországnak el kellene ismernie a katalán és a baszk nemzet létezését és azt, hogy dönteni akarnak a jövőjükről – mondta a baszk elnök, a Baszkföldön kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV) politikai nagygyűlésén Forondában vasárnap.

A kiindulópont, elismerni a létezését két nemzetnek, amelyek dönteni akarnak a jövőjükről demokratikusan, szabadon és garanciákkal

- fogalmazott Inigo Urkullu, hangsúlyozva, hogy aktuálisan tehát Katalónia problémájára a megoldás egy törvényes, az állammal megegyezve megtartott népszavazás lehet, ahogy arra korábban Skóciában és Kanadában és példa volt.

Ma a világ szemében a spanyol kormány a probléma részét képezi, és nem megoldásét

- jelentette ki Inigo Urkullu.

Véleménye szerint a Katalóniában történt igazságügyi, rendőrségi, büntetőügyi intézkedések társadalmi, politikai, intézményi megosztottsághoz vezetnek, amelyeket nehezen és sok idő alatt lehet majd helyrehozni.

Amellett, hogy kritikusan szólt a spanyol állami beavatkozásról, beszélt arról is, hogy Katalónia viszont cselekedjen felelősen, tisztelettel, és folytasson párbeszédet a központi kormánnyal.

A baszk elnök úgy vélekedett: Spanyolország jelenlegi állammodellje megbukott, elképzelése szerint a jövő egy konföderációs spanyol állam, benne megosztott szuverenitással a nemzetek között.

Mint mondta, kitartanak a baszk út mellett, amelynek célja tárgyalásos úton, demokratikusan elérni, hogy a baszk autonóm közösség intézményi alapokmányában (Estatuto de Autonomía del País Vasco) bővítsék és javítsák az önrendelkezést.

A baszk kormány viszonya jóval kiegyensúlyozottabb a központi madridi kormányzattal a katalánokéhoz képest.

A kisebbségben lévő spanyol konzervatív Néppárt (PP) a baszk kormánypárt (PNV) együttműködésének köszönhetően tudta elfogadtatni a 2017-es költségvetési tervezetet, valamint a 2018-as költségvetési plafonról szóló javaslatát a spanyol törvényhozással.

Az alku részekén tíz éven át húzódó pénzügyi vitát zártak le úgy, hogy a spanyol kormány elismerte: a baszkok az indokoltnál több hozzájárulást fizettek az államnak, ezért visszaad nekik 1,4 milliárd eurót.

A spanyol parlamentnek szeptember 30-ig kell elfogadnia a jövő évi büdzsét, amelynek vitája a jövő héten várható, azonban egyelőre a PNV biztos támogatása nélkül.

(MTI)

(Címlapi kép: 2012-es tüntetés a katalán függetlenségért - wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.