A spanyol külügyminiszter szerint a katalán függetlenségi népszavazáson brutálisan fellépő spanyol rendőrökről és csendőrökről szóló fotók és videók jó része csak álhír.

A BBC One műsorában beszélgettek a napokban Alfonso Dastis spanyol külügyminiszterrel, amikor szóba került a katalán függetlenség, illetve az október elsején a betiltás ellenére megtartott függetlenségi népszavazás, amelyet a Katalóniába vezényelt spanyol rendőrök és csendőrök eléggé brutálisan vertek szét több helyen is.

Korábbi cikkünk a témában:

A lépcsőről ugrott a tiltakozóra a rohamrendőr – videókon a katalán népszavazás

Reggel óta tart a katalán függetlenségi népszavazás, ám a referendumot a spanyol állam illegitimnek minősítette, és több ezer rendőrt rendelt a tartományba, hogy megakadályozzák az ügyet. Október elsején tartják Katalóniában a függetlenségről szóló népszavazást, amit a spanyol kormány hetekkel ezelőtt illegitimnek minősített, az elmúlt napokban pedig több ezer rendőrt és csendőrt rendelte a tartományba, hogy adminisztratív és hatósági intézkedésekkel – szavazóhelyiségek lezárása, szavazólapok elkobzása, függetlenségpártiak őrizetbe vétele – elejét vegye az ügynek.

Dastis külügyminiszter azonban a brutális hatósági fellépésről szóló fotók és videók jó részét álhírnek, kamunak minősítette a Telegraph cikke szerint. 

Spanyol külügyminiszter: kamu a katalán népszavazáson történt rendőri erőszak

Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

Spanyol rendőr ugrik a lépcsőről az ellenálló katalán népszavazó polgárra:

Ő úgy vélte, ha volt is erőszak, az csak korlátozottan fordulhatott elő, és csak azért, mert akadályozták a hatóságokat abban, hogy érvényesíthessék a bírósági döntést, és felfüggesszék a népszavazást.  (A katalán kormány a függetlenségi népszavazás végén azt közölte az Index cikke szerint, hogy 991-en sérültek meg a hatóság brutalitása miatt.)

Nem mondom, hogy mindegyik kép hamis, de néhányuk igen, és sok volt az alternatív tény és álhír

- jelentette ki a műsorban a spanyol külügyminiszter a műsorban.

A spanyol hatóságok erőszakos fellépést több európai vezető is elítélte.

(The Telegraph, Index)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Alberto Estevez)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
és ezt a mi kormányunk is tanúsítja!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.