A Deutsche Welle publicistája szinte segélykiáltással él, miközben arról ír, hogy ha mérsékelt-radikális jobboldali koalíció alakul Ausztriában, az a lengyel kormánypárt példáját követve "orbanizálja" az országot.

„Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, egy okos európai politikus attól tart, hogy Ausztria orbanizálódik” – vezeti fel cikkét Bernd Riegert, a Deutsche Welle publicistája. Az ő szemében a hét végi választásokon győztes Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokratákkal (ÖVP) lényegében holtversenyben a második helyen végzett radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója a Kelet-Európában feltámadt nacionalizmust erősítené.

Utat nyit a politikai rendszer átszervezéséhez, ahogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányításával Magyarországon történt, majd a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) varsói hatalomra kerülésével Lengyelországban folytatódott.

Ha az ÖVP ifjú, ám hataloméhes vezetője, Sebastian Kurz összeáll az FPÖ élén álló Heinz Christian Strachéval, akkor a bevándorlás, a nemzetbiztonság és a politikai rendszer ügyei válhatnak az ország fő belpolitikai kérdéseivel, és rossz irányt vehetnek a dolgok.

Attól félnek Ausztriában, hogy hasonló úton indulnak el, mint Magyarország

Sebastian Kurz (Fotó: ALEX HALADA/AFP)

Kurz és Strache egyaránt abban hisz, hogy az első számú, legjobb módszer az illegális bevándorlók távol tartására Ausztriától a határok lezárása. Kurz emellett meggyőzte a szavazókat, hogy kivitelezhető az a nehezen értelmezhető ötlete, miszerint az Európába igyekvőket a kontinenstől távol, Afrikában vagy egy lakatlan szigeten épülő fogadótáborokba kellene deportálni.

Az országba érkező bevándorlók száma eközben csökken, többségük egyébként is Ausztria keleti szomszédaiból indul útjára. Ennek ellenére él a társadalomban a félelem az osztrák kulturális és nemzeti identitás elvesztésétől – ezt kihasználva kaszált az ÖVP és az FPÖ a választásokon.

Nehéz partner

Kurz kancellárként várhatóan nehéz partnere lesz uniós kollégáinak, főként Angela Merkel német kancellárnak. Az ifjú politikus azt állítja, hogy a balkáni bevándorlási útvonal lezárásának követelésével ő kényszerítette rá német kollégáját laza migrációs politikájának módosítására.

A jövőben elviheti országát egy nacionalista politikai irányba, például azzal, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatait a visegrádi négyekkel. (A Time magazin új bevándorlásellenes hármas szövetséget vizionál Ausztria, Lengyelország és Magyarország részvételével, amelyet támogathatnak a muszlim bevándorlóktól szintén tartó kelet-közép-európai országok.)

Az EU keleti felén sokan úgy érzik, hogy országaik a nyugat-európai államok, főként Németország lekezelő gyámkodása alá kerültek. Ha Ausztria csatlakozik hozzájuk, akkor megerősödhet a kontinens nyugati felét szimbolizáló Brüsszellel szembeni burkolt ellenállásuk. Sokkal nehezebb lesz fellépni a budapesti és a varsói vezetés demokráciaellenes intézkedéseivel szemben.

Végül, de nem utolsósorban könnyen lehet, hogy az EU-orosz viszonyrendszert is át kell értékelni. Kurz és még inkább Strache ellenzi a Moszkva ellen ukrajnai beavatkozása után elfogadott szankciókat. Ausztriában sokan szeretnének inkább üzletelni az oroszokkal, például az energiaiparban.

(napi.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Szó sincs orbanizálásról...csak már tőlünk nyugatabbra is kezdenek rájönni hogy senmmi szükség nincs arab,néger frissítésre Európában!!!
nevemnick
A magyar és a lengyel miniszterelnöknek jól jött a migráció, most meg az osztráknak is, de az előző két országban gazdasági fejlődés nuku, csak a polgárok szembeállítása, az ellenségkeresés, a harc, a megvédés, miközben az országaik mennek a levesbe.
Hajrá...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.