A gumicukorgyártó cég vezetőit állításuk szerint lesokkolta, amit saját termékükről a német tévében láttak.

A német közszolgálati ARD készített egy tényfeltáró riportot arról, hogy a világ legismertebb gumicukor-gyártója, a Haribo nem tudatosan, de a rabszolgamunka fenntartásában segédkezhetett – írja a 444.hu.

a riport egy jelentős része a Brazília legszegényebb régióiban élő munkások körülményeiről szól. Ebben a régióban található a Föld karnaubapálmáinak egy jelentős része, melyből a karnaubaviasz nyerhető ki. Ez a természetes viasz fontos alapanyaga számos édességipari terméknek: a gumicukrok esetében ez biztosítja a fényességüket, miközben segít megakadályozni a kész termékek összecsomózódását is.

Leleplezte a televíziós riport: állatkínzás és rabszolgamunka árán készül a Haribo

Fotó és nyitókép: pixabay.com cco

Ugyanakkor a karnaubaviasz-ipar jelentős részben alulfizetett, túlterhelt, rossz körülmények között tartott munkásokra épül, akik között sokan kiskorúak. A riport szerint sokan napi 12 dolláros munkadíjért gyűjtik a viaszt hosszú napokon át, miközben esténként teherautók platóján alszanak és nem jutnak hozzá megfelelő minőségű ivóvízhez sem.

A riport egy másik része a német nagyüzemi gazdaságokban tartott disznók helyzetét mutatja be. Ezeknek az állatoknak a kötőszövetéből vonják ki a zselatint, ami szintén fontos összetevője a Haribo termékeinek. A GELITA vállalat által tartott állatok a riport szerint szörnyű körülmények között élnek: saját mocskukban tartva, kezeletlen sebekkel, az elhullott példányokat pedig nem emelik ki társaik közül.

A bemutatott jelenetek hatására a német székhelyű Haribo jelezte, hogy saját vizsgálatot indítanak ezekben az ügyekben, közleményük szerint őket is felzaklatta több kép, ami az ARD riportjában látható volt, és mind a brazil ültetvényeken, mind a német disznófarmokon bemutatott állapotokat elfogadhatatlannak tartják.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Sajnos nagyon keveseket érdekel igazán az állatkínzás, az állatok borzalmast tartása és borzalmas leölése.
Úgy véli a legtöbb ember, ha nem így lenne, nem tudna enni, nem lenne gyógyszere, ruhája.
Ezzel pedig a borzalmak le vannak betonozva.
Biztos, hogy ezt is visszakapja az emberiség a sok tragédiával!
1magyar
Na aki ezt olvassa, látja többé nem eszik Haribo gumicukrot.
36
Német sertés telepen, áldatlan állapotok?!
Hát, hol van ilyenkor a brüsszeli szabályozás, greenpeace, meg a mindenki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.