Egymás után veszik át a katalánok feladatait, a spanyol egység támogatóit Barcelonába várják nagyszabású felvonulásra.

A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt.

Megkezdte a spanyol kormány a katalán kormány feloszlatását, 150 vezetőt menesztenek

Fotó és nyitókép: AFP

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

Nyilvános levélben köszönt el a katalán rendőrségtől Pere Soler eddigi főigazgató, akit péntek este mentett fel posztjáról a spanyol miniszterelnök.

Soler elfogadta menesztését, levelében pedig hangsúlyozta meggyőződését, hogy a katalán rendőrök bármilyen irányítás alatt továbbra is az állampolgárok jogainak tiszteletben tartásával végzik majd munkájukat.

Megpróbáltuk, hogy ez a folyamat, amit ma él át Katalónia, ne érintse a katalán rendőri testület normális működését, de sajnos nem így lett

- írta a leköszönő vezető, aki szerint "rendkívül igazságtalan", hogy megkérdőjelezték a katalán rendőrség szakmaiságát.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Madridban szombaton kora délután tüntetést tartottak, hogy kifejezzék a spanyol nemzet egységét és a katalán függetlenségi nyilatkozat elutasítását.

A spanyol nemzeti zászlót lengető résztvevők teljesen megtöltötték a belvárosi Plaza de Colónt. "Éljen Spanyolország! Éljen Katalónia!" – skandálták, és sokan emeltek "Együtt" feliratú táblákat a magasba.

A spanyol egység támogatóit vasárnap Barcelonában várják nagy szabásúra tervezett felvonulásra.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@magyarbakancs: Ja, hogy a diplomáciát elfelejthetjük?
magyarbakancs
@1magyar: Az EU-t azért hozták létre, hogy ne legyen az Európai államok között gazdasági,és politikai versengés ,és ne keveredjenek haburúba egymással.
aki ezt nem érti ,és nem fogadja el annak az államnak nincs keresni valója az EU-ba.
40 évig nyugathoz akartunk tartozni katonailag, politikailag, gazdaságilag.
Most ott vagyunk, és nem tetszik.
Ja azért mert ez az ország közép európai nagy hatalmi vágyainkról nem tud leszokni.
Nosza, megvan a lehetőség saját lábon állni. Napi 2 milliárd forint jön csak úgy az EU-tól.
Lépjünk ki, és tehetünk, amit akarunk, csatlakozhatunk az orosz medvéhez megint.
1magyar
@magyarbakancs: Az elmúlt kb. 20 évben láttuk, hogy nincs versengés az államok között, mert egyszerűen mindent tönkretettek,felvásároltak és ezért adnak zsebpénzt, de ezt is nagyrészt az itt lévő cégeik,kereskedelmi egységeik visszaviszik a régi kelet-erurópai kisebb szoc.országokból.
Nem ilyen lovat akartunk.
magyarbakancs
@1magyar: Nem tetszik lépjünk ki, de nem mert a politikai pártok haverjainak jól jön a pénz.
magyarbakancs
@1magyar: Szia!
a rendszerváltáskor a politikai értelmiség ,gazdasági,és jogi értelmiség adta el a nemzeti vagyont.
amibe neked nekem semmi béleszolásunk sincs.
MDF,MSZP,Fidesz privatizált.
Ezeket kik a nemzeti vagyonunkat el herdálták kellene számon kérni miért nincs megfelelő élelmiszer-feldolgozó iparunk ,és a többi.
Na pont ezért utálom a liberalizmust,szocializmust,konzervatív kereszténységet mivel mid hozzátett ahoz, hogy kirabolja a hazámat,és tönkre tegye.
1magyar
@magyarbakancs: A néppel együtt a vezetőink buták voltak és harácsolók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.