A londoni Heathrow repülőtér biztonsági intézkedéseinek legféltettebb titkait tartalmazta az a számítógépes külső adathordozó eszköz, amelyet egy észak-londoni utcán találtak.

A pendrive-ot a Sunday Mirror című vasárnapi brit lapnak adta át megtalálója, egy helyi lakos.

Az utcán hagyták el a londoni reptér biztonsági titkait

A lap beszámolója szerint a tárolón 76 dossziényi titkos adatmennyiség volt. A pendrive egyebek mellett pontos térképekkel illusztrálva bemutatta, hogy II. Erzsébet királynő és kísérete milyen útvonalon közelíti meg Heathrow-t, ha utazik valahova, és ha megérkezik, milyen biztonsági intézkedések lépnek éltbe a repülőtéren.

Bár a 91 esztendős uralkodó külföldi utazásokra már nem vállalkozik, a pendrive hasonló titkos biztonsági eljárási tervekről tartalmazott adatokat arra az esetre, ha magas rangú kormánytisztviselők vagy külföldi állami vezetők, előkelőségek fordulnak meg Heathrow-n.

Ugyancsak megtudható az utca szélén hagyott adathordozóról a London nyugati határában fekvő hatalmas repülőteret terrortámadásoktól védő biztonsági egységek járőrözési menetrendje, és az is, hogy pontosan milyen személyazonosítókra van szükség a bejutáshoz a légikikötő egyes zárt körzeteibe.

A pendrive térképeken bejelölve megmutatja a repülőtéren és környékén telepített zártláncú térfigyelő biztonsági kamerák pontos helyét, a London belvárosa és Heathrow között negyedóránként közlekedő gyorsvonat, a Heathrow Express alagúthálózatát, valamint annak az ultrahangos radarrendszernek a részletes leírását, amely a repülőtér pályáit és külső biztonsági kerítéseit figyeli.

A Sunday Mirror beszámolója szerint a USB-csatlakozós tárolón 2,5 gigabájtnyi adattömeg volt, jórészt jelszavas védelem nélkül.

A Heathrow szóvivője vasárnap közölte, hogy a repülőtér felülvizsgálta biztonsági intézkedéseit, és belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a bizalmas adatok miként kerülhettek ki egy nem védett tárolón.

Heathrow-n, amely messze a legforgalmasabb európai repülőtér, tavaly 75,7 millió utas fordult meg, tízmillióval több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.