November 5-én hatósági engedély nélkül tartott tüntetést az orosz szélsőjobb egyik szervezete Moszkvában, a hatóságok többek közt terrorizmus miatt indítottak eljárást. 

Tömeges rendzavarásra való felbujtás, terrorizmus és hivatalos személy elleni erőszak címén indított eljárást több személy ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Moszkva központjában november 5-én hatósági engedély nélkül megrendezett tüntetés nyomán – tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget a hatóság sajtószolgálata.

Az SZK szerint a büntetőügyekben több mint 350 embert, köztük fiatalkorúakat hallgattak ki. Néhányan közülük megbánást tanúsítottak, és együttműködnek a nyomozás során. A hatóság kezdeményezte egy 48 éves férfi letartóztatását, aki a tüntetés helyszínének közelében, igazoltatás közben ököllel fejbe vert egy rendőrt.

A nyomozás megállapította, hogy a megmozdulást a világhálón október 31-én megjelent egyik videoüzenet provokálta ki, amely tömeges rendzavarásra, terrorizmusra és szélsőséges fellépésre szólított fel. Az interneten tájékoztatás jelent meg arról is, hogy miként lehet szembeszállni a rendfenntartó erőkkel. A szerzőt az SZK nem nevezte meg az Interfaxnak.

Korábbi híradásokból kiderült, hogy Vjacseszlav Malcev, az Artpodgotovka (Tüzérségi Előkészítés) elnevezésű "társadalmi mozgalom" vezetője szólította fel arra híveit, hogy november 5-én vonuljanak utcára Moszkvában. Malcev, a magát nacionalistának és anarchistának valló blogger és volt Szaratov megyei képviselő bevallott célja az, hogy Oroszországban "forradalmat" robbantson ki.

Az Artpodogotovkát egy krasznodari regionális bíróság októberben szélsőséges szervezetnek minősítette. Malcev ellen júliusban büntetőeljárást indítottak "szélsőséges tevékenységre történő nyilvános felszólítás" címén és elrendelték a letartóztatását. A blogger a felelősségre vonás elől külföldre szökött.

A rendőrség adatai szerint vasárnap Moszkvában 302 embert állítottak elő, akiknél egyebek között szúró- és vágóeszközöket, sokkolókat, irritáló gázt tartalmazó palackokat, maszkokat, sisakokat és az Artpodgotovka csoportra utaló jelképeket találtak.

Az előállítottakkal szemben 328 jegyzőkönyvet vettek fel közrend elleni bűncselekmény címén, a hatósági intézkedéssel való szembeszegülés miatt. További 111 jegyzőkönyvet a tüntetések rendjének megsértése miatt vettek fel, de a hatóság eljárásokat indított huliganizmus, illetve a szülői vagy gondviselői felügyelet és az Oroszországban való tartózkodás szabályainak megsértése miatt is.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden videofelvételt tett közzé két olyan emberről, akit pénteken azzal a gyanúval vett őrizetbe, hogy az Artpodgotovka tagjaiként középületek felgyújtására készült zavargások kiprovokálásának céljából. Az akciókat szombaton, a népi egység napján tervezték végrehajtani.

Egy Alekszej Lucenko néven bemutatkozó férfi azt állította, hogy a kijevi Majdanon történtekhez hasonló akciók voltak előkészületben. Egy másik, névtelenül nyilatkozó illető azt mondta, arra készült, hogy utcai akciókban vegyen részt "a fennálló hatalommal szemben".

Az FSZB pénteken Artpodgotovka-tagokat Krasznojarszkban, Krasznodarban, Kazanyban, Szamarában és Szaratovban is őrizetbe vett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.