Devin Kelley, aki vasárnap egy istentiszteleten kezdett lövöldözni a dél-texasi Sutherland baptista templomban, csaknem 450 lövést adott le az épületben. A támadásban 26-an meghaltak és 20 fő megsérült.

Az ámokfutó Devin Kelley csaknem 450 lövést adott le a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomban, amikor vasárnap az istentisztelet közben elkövette a 26 halálos áldozatot és húsz sebesültet követelő mészárlást.

Közel 450 lövést adott le a templomban a texasi ámokfutó

Fotó: YouTube

A San Antoniótól délre fekvő, négyszáz lelket számláló kis település temploma olyan mértékben megrongálódott, hogy valószínűleg teljesen újjá kell építeni.

Nincs olyan család Sutherland Springsben, aki ne került volna bele a támadásba

A helyi hatóságok keddi információi szerint Sutherland Springs lakóinak négy százaléka életét veszítette a tömegmészárlásban. Nincs olyan család, amelynek ne volna halottja, vagy sebesültje, de például a lövöldözés áldozata lett a lelkipásztor tizennégy éves kislánya is.

A legfiatalabb áldozat 18 hónapos, a legidősebb 72 éves.

Joe Tackitt megyei seriff sajtótájékoztatóján elmondta: vasárnap nem a kongregáció lelkipásztora, Frank Pomeroy tartotta az istentiszteletet, hanem egy vendégpap, Bryan Holcombe, akit elkísért nyolctagú családja is. Mindannyian meghaltak, köztük egy várandós asszony is.

A légierő elfelejtett szólni, hogy az ámokfutót elítélték

Közben az amerikai légierőnél tart a belső vizsgálat, amelyet azért indítottak, mert a légierő illetékesei nem közölték a rendőrséggel, hogy Kelleyt korábban családon belüli erőszak miatt állították hadbíróság elé, majd bocsátották el. Ha ezt bejelentik, akkor talán elejét lehetett volna venni a vasárnapi öldöklésnek: akkor ugyanis a rendőrségi adatbázis alapján Devin Kelley nem vásárolhatott volna fegyvert.

A 26 éves Kelley 2010 és 2012 között volt a légierő tagja: egy új-mexikói katonai támaszpont logisztikai részlegénél dolgozott. A vasárnapi tragédia nyomán két vita is kibontakozóban van: az egyik a texasi fegyverviselési szabályokról, a másik pedig általában az amerikai templomok esetleges állandó fegyveres védelméről.

Texasban a kézifegyverek vásárlásához és tartásához nem szükséges külön engedély. A tűzfegyvereket viszont 2014-ig egy szövetségi törvény betiltotta. Ennek lejártakor Texasban és még egy tucatnyi szövetségi államban nem hoztak új törvényt ennek szabályozására.

Trump szerint több áldozat lett volna, ha Texasban nincs szabad fegyverviselés

Az ázsiai körúton lévő Donald Trump elnök vasárnap Tokióban azt mondta: éppen a Texasban érvényes szabad fegyverviselésnek tudható be, hogy nem lett még több áldozat. A templom mellett lakó egyik férfi ugyanis a lövéseket meghallva felkapta a saját fegyverét, átrohant a templomba és feltartóztatta az ámokfutót.

(MTI)

(Címlapi kép: YouTube)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Akkor fegyvert mindenki kezébe csak úgy? Barom állat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.