15 évre kiutasítottak egy szerb férfit Romániából kémkedés miatt, a férfi korábban az orosz szakadárok mellett harcolt Kelet-Ukrajnában.

Nemkívánatos személlyé nyilvánítottak Romániában kedden egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

A SRI közleménye szerint a 42 éves, a Csetnik Mozgalom nevű szerb félkatonai csoportot vezető Bratislav Zivkovic a 2014 és 2015 közötti időszakban az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, az idén pedig többször járt Romániában, ahol titkos dokumentumok és katonai objektumok iránt tanúsított érdeklődést.

A román Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Zivkovic a Fekete-tenger partvidékén lévő radarokat és a térségben működő Mihail Kogalniceanu román-amerikai katonai támaszpontot fotózta. Zivkovic állítólag hétfőn hagyta el Románia területét Bulgária irányába, miután lefényképezett néhány – a SRI által számára "csaliként" készített – dokumentumot, amelyekről azt hitte, hogy titkos információkat tartalmaznak egy szatmári radarról.

A SRI szerint Zivkovic nem jutott hozzá semmilyen államtitokhoz, mivel azonban nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik, a SRI nemkívánatos személlyé nyilvánítását kezdeményezte. A bukaresti táblabíróság keddi döntése értelmében 15 évig Bratislav Zivkovic nem léphet be Romániába.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.