Kormánygépet vett igénybe magánútjaira a szlovák köztársasági elnök, Robert Fico miniszterelnök felszólította, fizessen vissza egymillió eurót.

Robert Fico, szlovák miniszterelnök csütörtökön felszólította Andrej Kiska államfőt, hogy fizesse ki azt az egymillió eurót, amennyibe azok a magánutak kerültek, amelyeket az elmúlt időszakban kormánygéppel hajtott végre az elnök.

A szlovák államfőről idén tavasszal derült ki, hogy több száz privát – az elnöki tisztség betöltéséhez nem kapcsolódó – repülőutat valósított meg kormányrepülőgéppel az elmúlt években, ami közel egymillió eurójába került a szlovákiai adófizetőknek. Bár a Robert Kalinák belügyminiszter beszámolója alapján nyilvánosságra került információk erőteljesen csorbították a korrupciót gyakran ostorozó Kiska tekintélyét, a parlament által is tárgyalt ügy később mégis elcsitult, s a szlovák sajtó többsége által ajnározott államfőnek végül sikerült egy olyan ígérettel kilábalnia szorult helyzetéből, miszerint a jövőben korlátozza majd a kormánygép használatát.

Az ügyet csütörtökön Robert Fico egy pozsonyi sajtótájékoztatón hozta ismét felszínre, azzal, hogy felszólította Kiskát az egymillió eurós útiszámla rendezésére. A szlovák kormányfő ezzel azt követően állt elő, hogy nem sokkal korábban az államfő kritikus hangnemben nyilatkozott a Fico-kormány szívügyének tekintett szlovák "szociális állam" állapotáról,. Ezzel összefüggésben, a menekültek és különböző hazai kisebbségek mellett gyakran kiállást tanúsító – de a szlovákiai nemzeti kisebbségekről, így a magyarról is – beszédeiben rendszerint megfeledkező államfő úgy vélekedett: nem lehet szociális államnak nevezni azt, amely elfeledkezik a lakosság legsérülékenyebb csoportjairól.

Kiska kritikájára reagálva Robert Fico – aki Ján Richter szociálisügyi miniszterrel éppen kormánya tervezett szociális intézkedéseit mutatta be – azt mondta: az államfő szívesen tesz erős kijelentéseket mivel semmiféle felelősség nem köti. A kormány azon korábbi döntése, hogy ingyenessé tette a vasúti közlekedést a nyugdíjasoknak és a diákoknak, nem vonatkozott az államfőre – jegyezte meg Robert Fico, aki ezt követően szólította fel egymillió eurós útiszámlájának kiegyenlítésére az államfőt, amit azzal is nyomatékosított, hogy a felszólítást levélben is megismétli.

A felszólításra Kiska szóvivője azt nyilatkozta: az államfő érti, hogy a kormányfő frusztrált a vesztes megyei választás után, de elkezdhetne már az ország gondjaival foglalkozni. Kiska reakcióját a kormányhivatal figyelemelterelésnek minősítette.

A Robert Fico és a Pozsonyban tanácsadói révén a Soros György által támogatott intézményekhez is közelállónak tartott államfő közötti adok-kapok várhatóan ezzel nem ért véget. Megfigyelők szerint inkább arra lehet számítani, hogy ismét erőteljes konfliktussá éleződik majd az a szembenállás, amely az Egyesült Államokból hazatért vállalkozóból szlovák elnökké választott Andrej Kiska és Robert Fico között az államfő három és fél évvel ezelőtti megválasztása óta érezhető, s csak az elmúlt egy-másfél hónapban enyhült némileg.

Erről a szembenállásról Robert Fico korábban azt mondta: az elnök – tanácsadói nyomására – szándékosan szít konfliktusokat a kormánnyal, mivel így épít jövőbeni politikai hátteret magának.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Nem elég a sok pénz nekik még a magánútjait is a néppel fizetteti meg. Fico nem vacakolt vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.