Három hegymászót sodort el a lavina az észak-erdélyi Kelemen-havasokban pénteken. Egyikük túlélte, ő riasztotta a mentőket, két társát még keresik.

Három hegymászót sodort el a lavina pénteken az észak-erdélyi Kelemen-havasokban, egyikük túlélte, kettejüket nagy erőkkel keresik. A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a baleset történt.

Három hegymászót sodort el a lavina Romániában – kettőt még keresnek

Fotó: pixabay.com CCO

Amint a Mediafax hírügynökség beszámolt róla, a lavina 14 óra tájban sodorta el a hegymászókat. Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobiltelefonon riaszthatta a hegyi mentőket. A riasztás már azután történt, hogy a térségben besötétedett.

A katasztrófavédelem illetékes szóvivője elmondta: 38 tűzoltó, kilenc csendőr, 14 hegyimentő és a Kelemen-havasok Rezervátumának két munkatársa indult az eltűntek keresésére. Egy keresésre kiképzett kutyát is magukkal vittek. A mentőknek sikerült megtalálniuk a riasztást leadó tűzoltót, aki megsérült a lavinában.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint két lánctalpas mentőjárművet és egy világító ballont is a helyszínre vittek, hogy éjszaka se kelljen abbahagyni a keresést.

Az ünnepi zászlókitűzést 2013 óta évről évre megszervezi a dornavátrai (Vatra Dornei) hegyimentő-szolgálat. Ennek keretében a Dornai-medencét körülvevő négy legmagasabb csúcsra visznek fel román zászlót a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csoport a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.