Donald Trump amerikai elnök hajlik rá, hogy Izrael fővárosaként ismerje el Jeruzsálemet és oda költöztesse az amerikai nagykövetséget. Ha ezt megteszi, újra fellángolhat a zsidóellenesség a Közel-Keleten.

Donald Trump amerikai elnök hajlik arra, hogy hivatalosan is elismerje Izrael állam fővárosaként Jeruzsálemet, sőt, az amerikai követség átköltöztetéséről is dönthet. Ezt több magas rangú amerikai diplomáciai forrás is megerősítette, még Mike Pence alelnök is utalt erre korábban.

Trump most épp a közel-keleti lőporos hordóba készül égő gyufát dugni

Fotó: pixabay.com CCO

Jeruzsálem kérdése évtizedek óta okoz törést az amúgy sem békés izraeli és arab viszonyban: a három világvallás bölcsőjének is tekinthető település Izrael függetlenedése óta megosztott, a város keleti fele arab (jelenleg a palesztinok) ellenőrzés alatt áll, ők a jövendő államuk fővárosát képzelik oda. Izrael is fővárosának tekinti a települést, ám eddig semelyik állam sem ismerte ezt el, a nagykövetségek, diplomáciai testületek is zömmel Tel-Avivban vannak, amit a nemzetközi közösség de facto Izrael fővárosának tekint.

Amennyiben Trump hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, úgy az arab világban ismét fellángolhat a zsidóellenesség, a muszlimok ezt egyértelmű provokációként foghatják fel. 

Emiatt egyébként az Arab Ligát elnöklő Jordánia már készül a rendkívüli tárgyalások összehívására (Jordánia amúgy az USA szövetségese, de Izraellel is jó viszonyban van).

Trump egyelőre még nem döntött az elismerésről és a nagykövetség áthelyezéséről.

(Reuters, 444)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.