Körözést adtak ki az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt grúz kormányfő, volt odesszai kormányzó ellen, miután megszökött a letartóztatása után. Szaakasvili mintegy ezer emberrel a kijevi parlament előtt tüntet, a hatóságok 24 órát adtak arra, hogy feladja magát. 

Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök ellen – közölte kedden Andrij Liszenko, a főügyészség sajtótitkára a Facebookon.

Az elfogató parancsot az ügyészség továbbította a rendőrségnek.

A tisztségviselő szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a politikus kedden őrizetbe vétele után megszökött abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták otthonából szállítani.

Szaakasvilit hívei szabadították ki az általuk körbekerített járműből. A politikus ezután támogatóival körülvéve a parlament elé vonult, a NewsOne oroszbarátnak tartott ukrán hírtelevízió becslése szerint több ezres tiltakozó tömeg előtt mondott beszédet. A tévé élőben közvetítette a megmozdulást.

Jurij Lucenko főügyész a nap folyamán a parlament plenáris ülésén kijelentette: Szaakasvilit – mivel őrizetbe vételekor megszökött – nyilvánvalóan elfogása után előzetesbe helyezi majd a bíróság. Lucenko 24 órát adott a politikusnak, hogy önként feladja magát. A tüntetőknek pedig az üzente, gondolják át és aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség kedden a tudomásukra hozott: konkrétan azt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök környezetéből finanszírozták.

Szaakasvili közölte, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.