Puskaporos a hangulat a Közel-Keleten, miután az amerikai elnök kijelentette, Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.

A Hamász intifádát hirdetett Trump döntése miatt
Fotó: Said Khatib/AFP

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, amely szerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

"December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt"

- mondta Haníje.

"Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben"- tette hozzá.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
"Kiugrasztjuk a nyulat a bokorból" - tipikus esete... De hogy ez kinek jó?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
almalibre
Vigyázat, holnap nehogy arra ébredjünk, hogy bejelentik, Bukarest magyarország fővárosa…
Eladott Ország
Trump egyetlen lehetősége az maradt, hogy a Jeruzsálem-kártya kijátszásával visszaszerzi azok támogatását, akik vallási, nacionalista okokból készek feláldozni mindent Jeruzsálem státuszáért. Akiket az sem érdekel, hogy Trump nőket erőszakol és ver, ha orosz kém, ha korrupt adócsaló, ha rasszista gyűlölködő vagy fasiszta, skizofrén elmebeteg. Ha Jeruzsálemet Izrael egy és oszthatatlan fővárosának ismeri el, akkor mind a fanatikus zsidók, mind a fundamentalista keresztények szemében “Isten embere”, akiről azt hiszik, hogy Isten talán azért támasztott (az orosz titkosszolgálat segítségével és csalással) egy “immorális hazudozó elmebeteget”, mert normális ember ezt a lépést nem tenné meg, de ezt mégis meg kell tenni. Ez azonban tévedés.
TASzSz
"Kiugrasztjuk a nyulat a bokorból" - tipikus esete... De hogy ez kinek jó?!
Eriksson
Amerikai döntéshozók beleszartak Jasszer Arafat Palesztin, Jichak Rabin és Simón Peresz Izraeli politikusok munkájába, mellyel kiérdemelték anno a Nobel Béke-díjat.
human
Trump döntését biztos számtalan egyeztetés, szakmai véleményezés és tárgyalás előzte meg. Ja, nem.
nemfideszes
@Eriksson: Ez kizárólag trumpli műve, nem az Amerikaiaké! No meg talán azt őt támogató fegyver lobbistáké.
Eriksson
@nemfideszes: Nézz utána, hogy Trump mennyire erős mikulás az őt mozgató erők nélkül.
Eriksson
@human: Az mindegy is, lényeg, hogy az ő szájával mondatják ki a tutit.
CsipkeRózsa
@Eladott Ország: "Ha Jeruzsálemet Izrael egy és oszthatatlan fővárosának ismeri el,"

Trump nem azt mondta, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, azt mondta és írta alá, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem.
human
@Eriksson: Arra gondolsz, hogy Trump egy báb?
Eriksson
@human: Ja. Pontosan. És az volt minden elődje.
hetöndöe
@Eriksson: Eriksson
Ha ez igaz, hogy Trump majd megengedi a világ nemzeteinek, hogy saját érdekükben dolgozzanak és ne csupán az USA és a csatlósaik érdekei szerint, akkor köszönt be az igazi demokrácia. Mert amit ma annak neveznek, kicsúfolása a nemzetek, és az emberek önrendelkezésének.
thumb_up1 replyVálasz erroraccess_timejanuár 23., 13:19

Hát akkor most dugd fel magadnak a felmagasztalt tökös hajasbabát!:-)
Eriksson
@hetöndöe: Te miről beszélsz ember? Trumpnak is vannak főnökei, akik irányítják.
hetöndöe
@Eriksson: Te már csak tudod.:-)
Akkor meg miért nyaltad a seggét,hisz ezek szerint tök mindegy,ki az USA elnöke.
Qrbánnak ki a főnöke?
hetöndöe
@Eriksson: Személyeskedés helyett szorítkozzunk a lényegre!:-)
human
@Eriksson: De kik irányítják szerinted? Én egyenlőre annyit látok, hogy a környezete próbálja pórázon tartani, hogy ne elefánt legyen a porcelán boltban. Néha engednek a gyeplőn, hogy kicsit megnyugtassák az egóját. Ezt én nem egy soha nem látott háttérhatalomnak tatom, hanem a környezetében még józan gondolkodású emberek próbálják menteni ami menthető.
Eriksson
@human: Kicsit bonyolultabb a helyzet, mint amit le lehet írni pár mondatban. De talán ez nagyjából segít:
hu.wikipedia.org/wiki/Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_szen%C3%A1tusa
Eriksson
@hetöndöe: Seggnyalásra biztatásnál van egyéb témád? Mert mondjuk ahhoz nem kell ész, csak a jól bevált mondanivalódat kell ismételgetned, s máris ott az avatarod a vitapartnerek között.
hetöndöe
@Eriksson: Nekem legalább van avatarom,vállalom az arcomat és nem sunyítok,mint egy rühes patkány.
Eriksson
@hetöndöe: Pedig az jobban állna neked, mivel nagyon arra konvergálsz.
cikicakk55
Szerencsére nem tudom mi az igazság! Engem inkább az érdekelne,hogy az ilyen nagypofájú emberek,akik ilyen " intifádát" jelentenek be és várnak el a néptől,Ők maguk ott lesznek -e? Tudom,hogy ez az egész túlmutat a mi problémánkon,de én most arra gondolok,hogy 2006-ban mikor az a híres Szemkilövetős balhé történt országunkban,akkor az aki kitervelte,aki felhergelte az oda vonulókat,ott volt e- az első sorban a tüntetők közt? netán otthon kuksolt a biztonságos szobájában és kényelmesen hátradőlve nézte az élő közvetítést? Már csak azért kérdezem,mert úgy könnyű harcba küldeni egy csomó embert,hogy azok halnak meg és nem azok akik kitalálták. Igaz,hogy ez a legtöbb háborúban így van,de szerintem ez igazságtalan.
Eriksson
@cikicakk55: A palesztinok hazafias meggondolásból hirdetnek intifádát Izrael ellen.
Nagyon kellemetlen ez, mert maga Izrael ott, ahol most "lakik", közvetlen ki vannak téve az arabok gyűlöletének is. Jeruzsálem három vallás központja, nem sajátíthatja ki egyetlen állam se.
Sose lesz béke a Közel-keleten.
justhpeter
Trump ostoba döntést hozott. Akkor is ha maga találta ki és akkor is ha sugallták neki.
Eriksson
@justhpeter: Trump nem hozhat döntést egymaga, ezt mindenkinek meg kell értenie.
nemfideszes
@Eriksson: Trumpli egy idióta pojáca, akit a pártja is csak azért visel el mert megnyerte nekik a választást, a populista és demagóg ígéreteivel. Mellesleg bizonyos területeken már erősen korlátozták Trump jogkörét, de Amerika alkotmánya szerint a hadsereg irányítása mellett, a külügyek irányítása még továbbra is a mindenkori elnök kezében van.
De már érik az impeachment eljárás megindítása...
cikicakk55
@Eriksson: Ezt én értem és ebbe nem is tudok állást foglalni,mert csak annyit tudok,hogy az az ország 3 nemzeté. Most Izrael eldöntötte,hogy az övéké a város,de az a város eredetileg 3 nemzeté.Na bonyolítom már.Lényeg,hogy én sem értem ennek a politikai hátterét.Inkább csak kivetítettem rá azt,hogy a hangadók tudják a népet harcba küldeni,miközben Ők maguk nem harcolnak.A hozzászólásom tul..képp nem is is Izrael ellen vagy érte szólt és nem is az Arabok ellen vagy érte.Nem tudom az igazi okot,miért háborúznak,de tudom,hogy valami ősöreg vallási disznóság áll mögötte. Az én célom nyíltan megmondom az volt,hogy 2006-ban orbán felhergelte a tömeget,akik közül páran börtönbe kerültek,páran megsérültek,épp úgy mint azok közül is akik vétlenek voltak,miközben Orbán gondolom otthon a fotelból nézte elégedetten mit sikerült összehoznia. Dehogy is folyok én bele ilyen Arab-Izraeli dologba,hisz hülye vagyok hozzá.
nemfideszes
@Eriksson: 20:19
Van amiben nem, de van amiben igen, a mostani eset az utóbbi kategóriába esik. Nem véletlen az sem, hogy már ezt megelőzően is idiótának nevezte a saját külügyminisztere.
Eriksson
@cikicakk55: Ebbe a helyzetbe azért jobban bele kell látni, a 3000 éves történelemtől kezdve napjainkig. A kereszténység, a zsidóság és az iszlám szent helye Jeruzsálem, nem lehet kisajátítania az egyetlen Zsidó államnak. Ráadásul Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok a saját fővárosuknak tekintik.
Nem lehet egy napon emlegetni a magyar belpolitikával.
cikicakk55
@Eriksson: Köszönöm a linket elolvastam.Megírom őszintén,hogy most sem értem.Nekem ez már túl bonyolult.Lehet,ha vallásos lennék akkor jobban érteném az egészt. Nem haragszom a zsidókra,mert ismerek párat,nincs miért haragudnom rájuk.Ugyan így vannak Arab,de lehet,hogy Palesztin ismerőseim is( orvosok) de rájuk sem tudok rosszat mondani.Azt,hogy mi történik az országukban nem tudom megítélni,mert ahhoz sokkal régebb óta kéne követnem az eseményeket amik ott folynak.
Eriksson
@nemfideszes: Lehet, hogy idiótának nevezte, lehet, hogy az is, de ebben az esetben semmiképpen nem dönthetett egymaga. Túl nagy horderejű a kérdés ahhoz, nem véletlenül nem foglaltak állást ez ügyben az előző elnökök (a törvényhozás) sem.
Eriksson
@cikicakk55: Más a mindennapi élet és más a nagypolitika. Nem a körülöttünk élő emberekről kell megítélni egy-egy országot, vallást, vagy népcsoportot. Ebben nagyon igazad van.
hetöndöe
@cikicakk55: @Eriksson: A zsidók már Krisztus előtt ott voltak,csak úgy mondom.:-)

hu.wikipedia.org/wiki/Egységes_Izraeli_Királyság
quadrocopter
Kezdek hinni az oroszoknak...ostoba jenkik, megérdemlitek ezt a marhát ti is; ahogyan mi a Gecit!
cikicakk55
@Eriksson: Teljesen igazad van,Ebbe az egészbe csak az tud esetleg valami állást foglalni,aki ismeri az egész történet elejét.Sajnos engem nem vonzott soha a történelem.Én az egészségügy megszállottja vagyok és az állatoké.nagyon szeretem az ezekkel kapcsolatos filmeket,írásokat,videókat. A történelem és a vallás főleg sosem volt az erősségem.Ezért nem is szoktam ilyen dolgokról véleményt nyilvánítani,mert nem érzem magam hozzá értőnek és nem is vagyok az.A hülye meg ne okoskodjon,ezzel így vagyok.sajnos én ebből a szempontból jobb ha hallgatok.
cikicakk55
@hetöndöe: Igen,ezért is írtam,hogy ennek az egésznek az alapja a vallással kezdődött.Már mint a háborúskodásnak.
Eriksson
@cikicakk55: Ezzel a "hülye ne okoskodjon" dologgal én is így vagyok. Amihez úgy érzem lövésem sincs, abba nem szoktam belekotyogni.
cikicakk55
@Eriksson: Úgy ahogy mondod! Sajnos én bele kevertem,mert számomra az alap,illetve a hozzászólás nem a cikk valós tartalmáról szólt.Néha annyira berágat ami az országban megy,hogy mindenről a nálunk zajló szemét dolog jut az eszembe.
JAJMÁR
A trampli nem a "politikai korrektsèg" híve. Ő sajàt elkèpzelèseit is beleviszi...
De meg kellene vizsgàlni èpsègèt.

Mivanmà' egy normàlis, valódi ember se akar vezető lenni? Tisztàra elhülyül a vilàg!
Isten segítsen meg minket!
Eriksson
@cikicakk55: :)) "Nyugalom a hosszú élet titka"
cikicakk55
@Eriksson: Na nálam az utolsó helyen áll a Palesztin- Izrael probléma,mint stressz okozó
Eladott Ország
@CsipkeRózsa: Ha Magyarország is elismeri és Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, akkor lehet hogy idehozzuk az "arab tavaszt" az országba és itt is fognak robbantgatni. Megjegyzem, Trump ezek után is leszarja a csúti cigányt, hiába nyalná a seggét.
KisGenyo2
@TASzSz: "De hogy ez kinek jó?!"
Ezt előre nem fogod megtudni. Majd úgy 10-15 év múlva, már láthatod micsoda szép "terv" volt.
Van néhány ilyen "sikersztori" arrafelé (is) már. Aki a legtöbbet nyer majd rajta, nyilván annak állt érdekében kirobbantani. De mi ezt később fogjuk csak észrevenni, mint ahogyan pl. azt is, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek, és ezt csak azok tudták pontosan, akik éppen azért indítottak háborút.
És lett valami következmény? Hallasz olyasmiről, hogy vádlottak lennének a hágai bíróságon? XD
A győztesekből sohasem lesznek vádlottak, akármennyire is szemetek és aljasak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.