Milos Zeman cseh államfő üdvözölte Trump szerdai bejelentését, amelyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A palesztinok péntektől intifádát hirdettek. 

A cseh államfő csütörtökön üdvözölte Donald Trump amerikai elnök döntését Jeruzsálemről, és javasolta, hogy Csehország támogassa azt.

A cseh államfő örül Trump intifádát kavaró bejelentésének

Fotó: pixabay.com CCO

"Olyan lépésről van szó, amely érvényesíti az Egyesült Államok öntudatos politikáját" – jelentette ki Milos Zeman abban az interjúban, amelyet a Barrandov kereskedelmi televízió sugárzott csütörtökön este. "Az Európai Uniónak és a Cseh Köztársaságnak ugyanezt a lépést kellene megtennie" – tette hozzá.

"Nagyon örülök a bejelentésnek. Amikor négy éve Izraelben jártam, már akkor azt mondtam: nagyon örülnék, ha a cseh nagykövetség Jeruzsálembe költözne" – nyilatkozott a televízióban Milos Zeman.

A cseh külügyminisztérium Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentésére reagálva, miszerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és a városba költözteti át nagykövetségét is, korábban honlapján azt írta, hogy Csehország az 1967-es határok közötti Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Prága közölte: Csehország az Európai Unió többi tagállamával együtt Kelet-Jeruzsálemet az izraeli és egyben a jövőbeni palesztin állam fővárosának tartja. A cseh nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe Prága csak az érintett régióban és a világban létező kulcsfontosságú lévő partnereivel folytatott tárgyalások alapján tudja mérlegelni – olvasható az állásfoglalásban.

Lubomír Zaorálek külügyminiszter kijelentette, hogy a cseh nagykövetség átköltöztetése pillanatnyilag nincs napirenden.

A cseh parlamenti pártok közül a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom üdvözölte Donald Trump döntését. A TOP 09, illetve a kommunista párt (KSCM) bírálta az amerikai döntést, mások nem kommentálták.

A szerdai bejelentés hatására zavargások törtek ki a palesztin oldalon, a Hamasz péntektől intifádát, azaz felkelést hirdetett Izrael ellen.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a palesztinok 3 ok miatt zavarognak.
'.) Ha nem kapnak segély.
2.) Ha kapnak segélyt.
3.) Unaloműzésből.
vladimir putin
@Equus: te pedig nyilván zsidó vagy és unaloműzésből imitálod a gondolkodst.
Equus
@vladimir putin: nem vok zsidó, bár akár az is lehetnék... nem hiszem, h pusztán attól több lennék, de kevesebb sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.