Hosszú hónapok után Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke meg tudott állapodni a kilépés legfontosabb feltételeiről.

Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről – jelentette be közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.

Brexit: May és Juncker megállapodtak a kilépés legfontosabb kérdéseiben

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni.

Az Európai Bizottság péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon.

A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

Biztosítják az uniós állampolgárok jogait

Teljes körűen biztosítja az állampolgárok jogait az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfőbb feltételeiről elért előzetes megállapodás, egyúttal azt is garantálva, hogy nem állítják vissza a "kemény határokat" Észak-Írország és az Ír Köztársaság között – hangsúlyozta Theresa May brit kormányfő péntek reggel Brüsszelben.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök elmondta, hogy biztosítani fogják a jogait az országában élő mintegy hárommillió uniós állampolgárnak, ahogyan a bennmaradó tagállamok valamelyikében élő, nagyjából egymillió britnek is.

Elmondta továbbá, hogy az ír-északír határellenőrzés ügyére sikerült olyan megoldást találniuk, amely az Egyesült Királyság "alkotmányos és gazdasági integritásának" fenntartása mellett lehetővé teszi a nyitott határok megőrzését.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
May-nek a britekkel kéne megállapodnia, akik inkább új szavazást szeretnének a brexitről!!!
magyarbakancs
A Nemzet államiság, álmok közötti versengés, ami már két világháborúhoz vezetett.
Eladott Ország
Ez van, amikor győz a hülyeség! Erre mondja a magyar, hogy: Vásár után okos a paraszt!
Eladott Ország
Az angolok álma, miszerint a bevándorlók számának csökkentése révén több pénz jut az NHS ( Állami Egészségügyi Rendszer ) valamint sok egyéb más – igen költséges – rendszer számára, úgy ahogy van, tévhit. Országos szinten mindössze 4.8% a munkanélküliek aránya. Ez a szám igen alacsony. A bevándorlók számának csökkenésével egy dolgot fognak elérni, mégpedig munkahelyek ezreinek megszűnését, dolgozni akaró és képes munkaerő hiányában. Az angol ugyanis egy igen büszke nemzet, a számukra alantas munkát nem végzik el, inkább folyamodnak segélyhez, mintsem wc-t pucoljanak, vagy kelbimbót szedjenek a téli hidegben. Ez a különc gondolkodásmód vezetett lényegében a Brexithez is. Szerettek volna szabadok lenni, a brit királyságot újra felvirágoztatni. A szabadságot meg is fogják kapni, de semmi nincs ingyen, még nekik sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.