Mégsem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken 2018 májusától. A vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmáról még a néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció állapodott meg.

Nem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken jövőre – ebben állapodott meg hétfőn a koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez utóbbi nyomására.

A dohányzás nem volt komolyabb téma a választásokon, de egyes étteremtulajdonosok a már elfogadott tilalom feloldásáért lobbiztak, és támogatta őket az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache is, aki szerint nagyszerű megoldás született, amely egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. 

A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet, vagyis az éttermek és bárok helyiséget különíthetnek el dohányos vendégeik számára, a kisebb vendéglátóegységeknek pedig egyáltalán nem kell száműzniük a dohányzást. Néhány ponton szigorítanak:

16-ról és 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát, betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik, és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosok számára fenntartott helyiségeibe.

Az osztrák orvosszövetség vezetője, Thomas Szekeres felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák fiatalok a legaktívabb vásárlói a dohányáruknak Európában. Más európai országokban megfigyelhető trenddel ellentétben Ausztriában nem csökken a dohányzók aránya.

Címlapkép: Pixabay/StockSnap

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.