Szabadlábon védekezhet a német állampolgárságú újságírónő, Melissa Tolu, aki ellen terrorszervezeti tagság és terrorpropaganda miatt folyik peres eljárás Törökországban.

Az isztambuli bíróság hétfőn az ügyészség kérésére úgy döntött, hogy Mesale Tolu és öt állítólagos bűntársa az ítélethirdetésig szabadlábon védekezhet. Tolu nem hagyhatja el az országot, és hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

Az újságíróként és tolmácsként dolgozó Mesale Tolu egyike annak a 18 személynek, akit azzal vádolnak, hogy propagandatevékenységet végzett Törökország Marxista-Leninista Kommunista Pártja (MLKP) számára, és tagja is a szervezetnek. Tolu húszéves börtönbüntetésre számíthat elmarasztaló ítélet esetén.

Az újságírónő visszautasította a vádakat, és kifogásolta, hogy hónapokon át ítélet nélkül tartották fogva. A 33 éves Mesale Tolut április 30-án vette őrizetbe a török terrorelhárítás a lakásában. A fordító május 6. óta az isztambuli női fogdában raboskodik.

Az ulmi születésű nő az Etha (Etkin Haber Ajansi) nevű baloldali hírügynökségnek dolgozott fordítóként, és 2007-ben kapta meg a német állampolgárságot.

Berlin és Ankara amúgy is feszült viszonyát tovább élezte az újságírónő és még egy tucatnyi német állampolgár őrizetbe vétele a tavalyi júliusi puccskísérlet után indított tisztogatások idején, amelyek során 55 ezer embert vettek őrizetbe, és több mint 140 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásukból. Berlin elítélte és bírálta a török hatósági intézkedéseket, Ankara viszont azzal vádolta Németországot, hogy elnéző a "terroristákkal", kurd szakadároknak és állítólagos puccsistáknak nyújt menedéket.

A sajtószabadság védelmével foglalkozó P24 portál szerint Törökországban 170 újságírót tartanak fogva. Törökország a 155. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet listáján, amely 180 országot állított sorrendbe a sajtószabadság érvényesülése szerint.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.