Két éve bűnösnek találták, ám a férfi nem hajlandó börtönbe menni.

Az élethez való jogát sértené a 96 éves Oskar Gröningnek, ha bevonulna négyéves börtönbüntetésére, ezért az alkotmánybíróságon támadta meg a bírósági döntést az Auschwitzban két éven át szolgált férfi, akit 2015-ben bűnösnek találtak, megállapítva, hogy érintett volt 300 ezer ember meggyilkolásában.

Nem vonul börtönbe az egykor Auschwitzban szolgáló náci

Fotó: Hans-Jurgen Wege – Pool/Getty Images

Idén nyáron a bíróság egészségügyi szempontból alkalmasnak találta Gröninget büntetése letöltésére, ám a férfi egyelőre nem vonult be.

A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása.

Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.

(Index.hu)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
Wernher von Braun hány napot is volt börtönben? És Krupp úr?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@csa-csa: 14.28 talán elkerülte a figyelmed: rohadék tetűnek nevezel egy katonát, aki adminisztratív feladatot látott el egy fogolytáborban háborús időszakban.. Nem kellene mindjárt a szüleit is kiásatni a gödörből?
Nem érzed a disszonanciát? Krupp, Wernher von Braun, Messrschmidt és a többiek valamint ennek a szerencsétlennek a sorsa között? Már nem tudnak felmutatni embert, akit elítélhetnének. 70 év után még mindig tart a győztesek tora.
Vajon a drezdai, kölni bombázások polgári áldozatai nem minősülnek háborús bűncselekménynek? És mi van Hanoi szőnyegbombázásával?

Az igazságot egy mérlegen kellene mérni, de 2500 év után is érvényesül a "vae victis" elve.
Grafix69
@Pálinkás Pál: Én nem mondtam véleményt. Én csak a tényeket mondtam el . Nem tudom mit csináltam volna de már ott kezdődik ,hogy nem lettem volna katona . Teccikérteni?:))))
Pálinkás Pál
@Grafix69: Csak az abban a háborús időben nem kívánságműsor volt...megkaptad a behívódat,vagy bevonultál volna,vagy lelőnek...Ezért tartom Unfair dolognak nyolcvan évvel később,teljesen más körülmények között ítéletet mondani...Most arról nem is beszélek hogyha nem a győztesek határoznák meg ki a háborús bűnös...akkor Sztálinnak meg a sleppjeének is lett volna helye Nürnbergben!!!
Grafix69
@Pálinkás Pál: Az Oroszoknak mindenféle képen bíróság elé kellett volna menni háborús bűneik miatt. Az Angolok persze ezt nem engedték és még a háború lezárása előtt megegyeztek ebben . A mai napig így van ez. Igazolva magukat a fasizmus eltörlésében játszott nem elhanyagolható szerepükről. Az SS-be nem soroztak be embereket , oda kérték magukat az emberek pl ő is mert politikai karriert reméltek tőle. Az is igaz , hogy szinte mindenkit besoroztak de azért az teljesen más jellegű dolog volt . Aki a fejleményeket meg látta 1933 -ban már , mert lehetett látni azok elmentek az országból . Amúgy nagyjából azonos a véleményem a tiéddel . Mindenesetre csodálkoztam , hogy a 2002 ben leforgatott dokumentum filmben többször is nyilatkozott pl a táborokon belüli korrupcióról , akkor mért csak 15 évvel később vették elő?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.