Az amerikai kormány arra készül, hogy munkavállaláshoz kösse a szegény rétegeknek 52 éve alanyi jogon járó Medicaid egészségbiztosítást.

Az egészségügy és emberi források minisztériumának kebelében működő Medicaid-főigazgatóság (amelyhez az időskorúakat segítő Medicare-ellátás is tartozik) csütörtökön körlevélben értesítette a szövetségi államok Medicaid-igazgatóságait arról, hogy egyelőre kísérleti jelleggel munkavállaláshoz, vagy közösségi munkához köthetik a Medicaid-ellátást.

Trumpék munkavállaláshoz kötnék a szegényeknek alanyi jogon járó egészségbiztosítását

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Flickr/Quinn Dombrowski

Az 52 évvel ezelőtt létrehozott Medicaid-program eddig feltételek nélkül járt a szegény rétegeknek, s bár a republikánusok régóta szorgalmazták, hogy valamilyen feltételeket mégis szabjanak a biztosításához, eddig soha nem sikerült megváltoztatni ezt az alanyi jogon járó ellátást.

Seema Verma, a Trump-kormány Medicaid-Medicare főigazgatóságának (CMS) vezetője beiktatása pillanatában világossá tette, hogy a kormány támogat minden olyan tagállami javaslatot, amely feltételhez köti a Medicaid megadását. Mintegy tucatnyi, republikánus kormányzó irányította szövetségi állam ugyanis már régóta ezt szorgalmazta.

A Mecicaid -program a legnagyobb kormányzati biztosítási program, több mint 70 millió embert érint, azaz minden ötödik amerikait.

A mostani körlevélben megfogalmazott irányelvek munkavállaláshoz, vagy munkavállaláshoz szükséges képzésben történő részvételhez kötnék a munkaképes szegények Medicaid-biztosításának fenntartását.

Demokrata és liberális jogvédő csoportok már korábban jelezték, hogy ha életbe lép egy ilyen szabályozás, azonnal bírósági úton támadják meg.

Azzal érvelnek, hogy a Medicaid egészségügyi program munkavállaláshoz kötése nem segíti céljai megvalósítását, sőt, alkalmasint még alá is áshatja ezt.

"A Trump-kormányzat azzal, hogy lehetővé teszi szövetségi államoknak a kártékony munkavállalási kötelezettséget, a sebezhető amerikaiak millióinak életét támogató rendszert sodorja veszély" – fogalmazott máris kiadott közleményében Frank Pallone, demokrata párti képviselő, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának tagja.

A Trump-kormány viszont teljesen másként vélekedik erről. Seema Verma csütörtökön – Pallone állásfoglalása után – szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "a Medicaidnek rugalmasabbnak kell lennie, hogy a szövetségi államok hatékonyabban biztosíthassák az érintett rétegek szükségleteit".

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@wagabund: Így van, miközben itthon meg mindenki ingyen kap mindent mégis sírnak folyton. Próbálná csak valamelyik kormány munkához kötni a családi pótlékot vagy az ingyen étkeztetést...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@division: Igazad van, sok - sok anya ennyire primitív. Fontosabb a tetoválás meg a műköröm.
Harapófogóval venném le a műkörmeiket.
wagabund
@division: abba bukna bele, még mielőtt megjelenne a Magyar Közlönyben
JAJMÁR
@division: @1magyar: Szép társadalomrajzot írtatok le a mai Magyarországról. Tudja ezt a vezér? Hogy ekkora bajok vannak az ő kormányzása alatt?
A "szocializmus volt, ahol az anyákat azért jobban megbecsülték" kiegészítésre szorul, mert általában az embert is.
Ha már hasonlítgatunk, le kellene vonni a következtetést is.
verőce21
Én azt hiszem, hogy USA-ban is és más Európai országokban is, újra fel fogják találni a Platón-féle rabszolgatartó demokráciát! :)
division
@JAJMÁR: A szocializmust nem én éltettem, ezt azért szögezzük le:-))
JAJMÁR
@division: Leszögezhetjük. Bár mivel itt minden írva vagyon... de szögezzük le!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.