Carles Puigdemont leváltott katalán elnök lett Katalónia jövőjének "legrosszabb ellensége" – írta pénteki véleménycikkében az El País című baloldali spanyol napilap.

Az újság "groteszk előremenekülésnek" nevezte a függetlenségi pártok azon törekvését, hogy a volt katalán vezetőt távollétében, akár internetes Skype-kapcsolat segítségével válassza újra elnökké a hamarosan megalakuló új katalán parlament.

Puigdemont lett Katalónia jövőjének legrosszabb ellensége?

Fotó: Jasper Juinen/Getty Images

Konstruktív kormányzati javaslatok hiányában Puigdemont és követői a feszültség fokozását választják – értékelte a helyzetet az El País, amely szerint mindez vélhetően hibás felfogásból fakad; azt gondolják, hogy a világ megbotránkozik majd az "elnyomó" spanyol államon, amely képes megakadályozni, hogy egy demokratikusan választott autonóm elnök saját földjére lépjen, különben rácsok mögé kerül.

A lap úgy vélte: Puigdemont újraválasztása távollétében nemcsak a törvényeknek, hanem a józan észnek is ellentmond. Katalóniának mielőbb szüksége van arra, hogy megszabaduljon a leváltott elnöktől és bizarr javaslataitól.

Az El País rámutatott, hogy a választói szavazatok egy olyan politikusnak sem tudják garantálni a büntetlenséget, aki tudatosan megsértette, és szándéka továbbra is megsérteni a törvényt.

A december 21-i választás eredménye lehetővé teszi a függetlenségi pártoknak, hogy kormányt alakítsanak, és törvényes joguk megpróbálni, de nyilvánvalóan azt a törvények betartásával kell tenniük. "Elképesztő, hogy emlékeztetni kell erre az alapelvre azokat, aki egy demokratikus országot akarnak irányítani" – összegezte véleményét írásában a napilap.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
almalibre
@Madácsi Pali: a " katalán többség" jelenleg szavazó polgárok 70%-ának a 46%-a, azaz 32%. Egyébként nem vélemény nyilvánításért, hanem törvény szegésért körözik...
Madácsi Pali
@almalibre: ami alapján nem leht kilépni spanyolországból, mint ahogy nem lehetett megszüntetni a monarhiát sem törvényesen. Csak, hogy pontosak legyenek a számok; több mint 81% os résztvétel mellett 47,3% elszakadáspárti, úgy , hogy vezéruk migrációban, több vezetőjük börtönben kampányolt.
Csizmás Kond
...groteszk előremenekülés...
huba...és ezt pont egy királysággal működő ország mondja ???
almalibre
@Madácsi Pali: Bocs a pontatlanságért, az előzetes eredményre emlékeztem. Akkor a helyes adatok szerint a szavazatra jogusultak 38%-a elszakadás párti. Szerinted ez felhatalmazza Carles Puigdemont-ot és társait a spanyol törvények sorozatos megszegésére? Az már csak poén, hogy milyen alapon kampányolhatnak a börtönből, vagy szőkési státuszból?
Madácsi Pali
@almalibre: és mi a helyzet Kossuthtal, Petőfivel, a márciusi ifjakkal? Pont ugyanabban a helyzetben voltak.
almalibre
Katalán állam, királyság, hercegség nem létezett korábban, ugyan kaptak már önállóságot (amolyan "tanácsköztársaság" jellegű hatalom vívmánya ként), tehát nem arról van szó, hogy spanyolok által elfoglalt terület népe követeli vissza szabadságát. Másrészt elnyomásról még nyomokban sem beszélhetünk. A katalán helyzet nagyjából annyi, mintha a hajdúk ki akarnák szakitani a megyét Magyarországból...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.