A skót kormány szerint milliárdokba kerülne a skót gazdaságnak a kemény Brexit, az, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

A skót kormány hétfőn közzétett 58 oldalas tanulmánya több forgatókönyv-változatra tartalmaz gazdasági számításokat. A legkedvezőtlenebb szerint, amely a kemény Brexit következményeit modellezi, 2030-ra a skót hazai össztermék (GDP) értéke 8,5 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a skót gazdaság folytatódó EU-tagság esetén abban az évben elérhetne.

Skóciának milliárdokba kerülne a kemény Brexit

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Ez a forgatókönyv azt feltételezi, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelmére a brit EU-tagság megszűnése után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe, ami vámok, illetve nem vámjellegű egyéb akadályok megjelenését jelentené.

A skót kormány tanulmánya szerint e forgatókönyv esetén 12,7 milliárd font (több mint 44 ezer milliárd forint) veszteség érné a skót gazdaságot 2030-ig.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
A skótok amikor belevágtak a különválásba és végül csak megalkudtak akkor szoptak be...de nagyon...hát most szopják tovább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.