A képviselőház hírszerzési bizottsága mellett az orosz befolyásolást vizsgáló különleges ügyész is beidézte Trump egykori főtanácsadóját, Steve Bannont.

A képviselőház hírszerzési bizottsága kedden Washingtonban meghallgatta, a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság pedig a nagy esküdtszék elé idézte Steve Bannont, Donald Trump amerikai elnöknek nemrégiben a Fehér Házból eltávolított főtanácsadóját.

Két bizottság is beidézte és kihallgatta Trump egykori főtanácsadóját

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Gage Skidmore

Steve Bannon az egész napot a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt töltötte. A testület Oroszországnak a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban játszott feltételezett szerepét vizsgálja, és a törvényhozók Bannont is erről, illetve Trump kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti kapcsolatokról kérdezték.

A meghallgatás zártkörű volt, és kedd estig nem szivárogtak ki információk.

Amerikai sajtóértesülések szerint Bannont faggatták a Fehér Házban töltött időszakáról is, a volt főtanácsadó azonban – állítólag a Fehér Ház tanácsára – nem válaszolt az ezt firtató kérdésekre. Éjszakába nyúlóan kérdezték a volt főtanácsadót, de mivel nem volt hajlandó válaszolni, a képviselőházi bizottság büntetés terhe melletti idézést küldött neki. Ezt kedden éjjel Mike Conawey a vizsgálatot vezető republikánus képviselő jelentette be.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti törvényhozó a meghallgatás után újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta meg Bannont, hogy a Fehér Ház előzetes instrukciói alapján utasította vissza a válaszadást bizonyos kérdésekre.

Schiff állítása szerint nem Bannon konzultált a Fehér Házzal, hanem az ügyvédje.

Kedden került nyilvánosságra az is, hogy a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság szintén büntetés terhe mellett idézte be Bannont, mégpedig nem egyszerű meghallgatásra, hanem a vádemelésre is jogosult nagy esküdtszék elé. Ez a bizottság is Oroszország vélt szerepét vizsgálja.

Elemzők emlékeztettek arra: ez az első alkalom, hogy a Mueller-bizottság Donald Trump belső köreihez tartozó személyiséget idéz a nagy esküdtszék elé azért, hogy informálódjék az oroszokkal történt esetleges összejátszásról. Eddig "csak" Trump távolabbi, vagy korábbi munkatársait kérdezték erről.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.